Antena 3 CNN Externe Discuţii între România şi Ucraina despre privatizarea Krivoi Rog

Discuţii între România şi Ucraina despre privatizarea Krivoi Rog

Discuţii între România şi Ucraina despre privatizarea Krivoi Rog
28 Mar 2008   •   15:56

Ucraina va iniţia, săptămâna viitoare, discuţii cu România şi Slovacia în legătură cu privatizarea combinatului Krivoi Rog, potrivit site-ul UkrainianJournal.com. Participaţiile celor două state sunt minoritare. Ucraina îşi modifică astfel poziţia, după ce intenţiona să vândă combinatul fără să ţină seama de poziţia României şi Slovaciei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, de faţă cu Victor Iuşcenko, în vizită la Bucureşti, că România nu vrea să mai investească la Krivoi Rog şi că ar dori ca în nomentul în care Ucraina ia o decizie cu privire la combinat, ţara noastra să fie consultată.

În anul 1983, URSS a început construirea combinatului Krivoi Rog, dar lucrările nu au apucat să se finalizeze. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Ucrainei i-au revenit 56,4% din acţiuni, cu o participaţie de 28% iar Slovaciei 15,6%.

Ucraina e de părere că Krivoi Rog ar putea produce 6,6 milioane de tone de pelete de fier pe an, urmând ca, în viitor, să se ajungă la 10 milioane de tone.

Începând cu anul 1987, România a investit în proiect 800 de milioane de dolari. Ucraina a oprit finanţarea lucrărulor şi s-a retras, deşi deţinea majoritatea.

Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close