Antena 3 CNN Externe Discuţii NATO la Bruxelles privind aderarea Croaţiei, Macedoniei şi Albaniei

Discuţii NATO la Bruxelles privind aderarea Croaţiei, Macedoniei şi Albaniei

Discuţii NATO la Bruxelles privind aderarea Croaţiei, Macedoniei şi Albaniei
06 Mar 2008   •   12:10

La Bruxelles se desfăşoară reuniunea celor 26 de miniştri de Externe din cadrul NATO. Pentru şefii diplomaţiilor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice este ultima ocazie de a trece în revistă agenda tematică a summit-ului de la Bucureşti, de la începutul lunii aprilie. Unul dintre subiectele principale pe agenda discuţiilor este invitaţia de aderare la Alianţă a Croaţiei, Macedoniei şi Albaniei.

O decizie formală în acest sens va fi luată la reuniunea de la începutul lunii viitoare. Albania, Croaţia şi Macedonia fac parte din Planul de Acţiune NATO pentru Aderare. Planul este ultima etapă înainte de aderarea la organizaţia militară. La nivelul Alianţei, există un consens în ceea ce priveşte modul în care cele trei ţări şi-au îndeplinit obligaţiile, din punct de vedere tehnic.

Înainte de debutul reuniunii, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara că fiecare ţară va fi invitată să adere, în funcţie de propria evoluţie. Cel mai mare obstacol este însă de natură politică. În cazul Macedoniei, NATO a cerut acestui stat încheierea rapidă a unui acord cu Grecia în privinţa denumirii sale, pentru a-şi spori şansele de a fi invitată să adere.

Grecia a anunţat că va bloca aderarea Macedoniei la NATO şi la Uniunea Europeană până când cele două nu ajung la un acord privind denumirea fostei republici iugoslave. În afara procesului de extindere a NATO, pe agenda discuţiilor de la Bruxelles se mai află cooperarea NATO-Rusia şi implicarea Alianţei în Kosovo.

În plus, miniştrii de Externe din Canada şi Statele Unite ar putea cere omologilor din cadrul NATO suplimentarea trupelor Alianţei în Afganistan, precum şi organizarea de dezbateri în vederea adoptării unei noi strategii pentru statul islamic.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close