Antena 3 CNN Externe Doi alpinişti olandezi şi unul italian, salvaţi din avalanşa de pe vârful K2

Doi alpinişti olandezi şi unul italian, salvaţi din avalanşa de pe vârful K2

Doi alpinişti olandezi şi unul italian, salvaţi din avalanşa de pe vârful K2
05 Aug 2008   •   15:06

Trei alpinişti au fost salvaţi din avalanşa care a avut loc pe vârful K2, din Himalaya. Cei salvaţi sunt doi olandezi, prinşi de avalanşă şi un italian care a reuşit să ajungă pe vârf până s-a produs alunecarea de zăpadă. Cel puţin 10 membri ai expediţiei sunt în continuare daţi dispăruţi. Este cel mai grav accident produs pe vârful K2 din 1986, când 12 alpinişti au murit în timpul unei expediţii.

Unul dintre olandezii salvaţi marţi, spune că restul de alpinişti daţi dispăruţi, sunt membri mai în vârstă ai expediţiei, aşa încât şansele lor de supravieţuire sunt destul de mici. "Mai sunt încă 9 alpinişti mai în vârstă, care sunt dispăruţi. Aşa că probabil, vreo 10 oameni nu au supravieţuit", a declarat Wilco Van Rooijen.

Autorităţile pakistaneze au avut dificultăţi în a-l salva pe alpinistul italian. Vremea rea nu le-a permis timp îndelungat să decoloze către locul în care se afla acesta."Situaţia alpinistului italian era foarte gravă deoarece, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nu puteam să ajungem cu elicopterele până la el", a declarat Shazad Qaiser, secretarul de turism Pakistanez.

Alpiniştii salvaţi din avalanşă au fost spitalizaţi şi starea lor este stabilă. Printre membrii expediţiei se aflau alpinişti din Coreea de Sud, Pakistan, Nepal, Olanda şi Italia.

Accidentul a avut loc în locul supranumit "Bottleneck", o pantă pe care alpiniştii trebuie să o coboare cu ajutorul corzilor. K2 este unul dintre cele mai periculoase vârfuri de munte din lume. A fost cucerit pentru prima dată în iulie 1954, de către alpiniştii italieni Achille Compagnoni şi Lino Lacedelli.

Antena3

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close