Antena 3 CNN Externe Doi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova

Doi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova

Doi diplomaţi români au fost declaraţi persona non grata în Republica Moldova
12 Dec 2007   •   17:13

Scandal diplomatic fără precedent între Bucureşti şi Chişinău. Moldovenii au declarat persona non grata doi diplomaţi români, care au la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova. În plus, ambasadorul moldovean la Bucureşti a fost chemat la Chişinău, pentru consultări. Cei doi diplomaţi români sunt, potrivit unor surse diplomatice, Laurenţiu Pintea, secretar de gradul I şi consilier politic al Ambasadei române la Chişinău, şi Vasile Nanea, consilier cultural. Moldovenii nu spun ce li se reproşează concret celor doi. Decizia de expluzare a fost comunicată verbal ambasadorului României în Republica Moldova, Filip Teodorescu. Diplomatul nu a comentat situaţia.

Într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Externe de la Chişinău se precizează doar că, ?în virtutea Convenţiei de la Viena din 1961, doi diplomaţi ai Ambasadei României în Republica Moldova sunt declaraţi persona non grata, din cauza incompatibilităţii activităţii lor cu statutul diplomatic?.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut Ministerului de Externe să clarifice situaţia de la Chişinău, iar preşedintele Traian Băsescu a declarat că sunt noi provocări din partea Republicii Moldova.

Reacţia Ministerului român de Externe
Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat imediat la decizia de la Chişinău. Într-un comunicat de presă, MAE califică gestul drept ?inamical şi nejustificat?. ?Ministerul Afacerilor Externe apreciază acest act ca inamical, total nejustificat şi care vine în contradicţie cu atitudinea constructivă şi cooperantă pe care România a manifestat-o în permanenţă la adresa Republicii Moldova?, se arată în comunicat.

Iată aici comunicatul integral de presă al Ministerului român de Externe:
COMUNICATUL DE PRESĂ AL MINISTERULUI ROMÂN DE EXTERNE (pdf)

În ultimele săptămâni, Chişinăul şi Bucureştiul au schimbat multe acuzaţii dure. Cele mai recente atacuri au avut loc zilele trecute, când preşedintele Vladimir Voronin, aflat la Bruxelles, a acuzat România de amestec în treburile interne şi de agresiune permanentă.

Antena 3

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close