Antena 3 CNN Externe Doi miniştri britanici au parcurs 130 de metri în maşinile oficiale

Doi miniştri britanici au parcurs 130 de metri în maşinile oficiale

Doi miniştri britanici au parcurs 130 de metri în maşinile oficiale
13 Mar 2008   •   09:08

Doi miniştri britanici au folosit maşinile de serviciu pentru a parcurge aproximativ 130 de metri, pentru a ajunge de la sediul Guvernului la un hotel din apropiere pentru a participa la un dineu. Ministrul Educaţiei, Ed Balls, şi ministrul pentru Irlanda de Nord, Shaun Woodward, au mers cu maşinile oficiale de la sediul Guvernului, din Downing Street până la hotelul Whitehall. Oficialii britanici au participat la o acţiune de stângere de fonduri după care şoferii acestora i-au dus la sediul Camerei Comunelor, aflat la aproximativ 280 de metri depărtare.

Un incident similar a avut loc în 1999 când John Prescott a folosit maşina de serviciu pentru a ajunge de la hotel până la o şedinţă a partidului Laburist, aflat la câteva sute de metri depărtare. Acesta şi-a motivat acţiunea declarând că a încercat doar să protejeze părul soţiei împotriva vântului.

Justine Greening, parlamentară a Partidului Conservator i-a scris secretarului cabinetului, Sir Gus O'Donnell, pentru a-l întreba dacă cei doi au încălcat codul ministerial. Conform acestui cod, miniştrii ar trebui să călătorească "eficient şi economic".

De asemenea, codul ministerial prevede că maşinile oficiale nu trebuie folosite pentru petreceri sau în scop personal "cu excepţia momentelor când le este ameninţată securitatea."

"Dată fiind proximitatea locaţiei unde avea loc acţiunea caritabilă de Downing Street (sediul Guvernului, n. red.), Ed Balls şi Woodward au evaluat şi alte modalităţi de transport eficiente din punct de vedere al costului, conform codului ministerial? În al doilea rând, dat fiind faptul că transportul oficial nu ar trebui utilizat în scopuri de divertisment sau politice, doar dacă are justificări din punct de vedere al securităţii, Ed Balls şi Shaun Woodward au primit cumva sfaturi că ar trebui să utilizeze maşinile oficiale din motive de securitate?" a întrebat Justin Greening, citată de Daily Mail în plângerea sa oficială.

Purtătorul de cuvânt al lui Woodward a declarat că "ministrul lucra la o serie de documente oficiale iar utilizarea maşinii este autorizată de codul ministerial". De asemenea, purtătorul de cuvânt al lui Balls susţine că "ministrul utiliza maşina oficială pentru că era aşeptat la Parlament să voteze şi lucra la documente oficiale."

Maşinile de serviciu cu şoferi pentru oficialii britanici îi costă pe contribuabilii britanici aproximativ 7 milioane de lire sterline pe an. "Este o risipă ridicolă de bani. Politicienii nu ar trebui să utilizeze banii noştri pentru viaţa mondenă. De ce nu pot merge pe jos, ca oamenii normali?", a declarat Matthew Elliott, directorul executiv al Alianţei contribuabililor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close