Antena 3 CNN Externe După 19 amânări, Michel Suleiman a devenit noul preşedinte al Libanului

După 19 amânări, Michel Suleiman a devenit noul preşedinte al Libanului

După 19 amânări, Michel Suleiman a devenit noul preşedinte al Libanului
25 Mai 2008   •   10:59

Generalul Michel Suleiman a fost desemnat preşedinte al Libanului, în cadrul unei şedinţe speciale a Parlamentului de la Beirut. Suleiman a fost considerat alegerea potrivită, atât de majoritatea antisiriană, cât şi de opoziţie. Autorităţile au luat măsuri stricte de securitate, pentru a preveni eventuale incidente.

La şedinţa Legislativului de la Beirut şi-au anunţat participarea şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Javier Solana, precum şi înalţi oficiali sirieni şi iranieni. Guvernul a fost reprezentat de premierul Fouad Siniora şi de miniştrii săi, care urmau să demisioneze, pentru ca şeful statului să numească un nou premier. Autorităţile libaneze au luat măsuri speciale de securitate pentru această zi. Zona rezidenţială a capitalei s-a transformat într-o fortăreaţă. Sute de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi în punctele de control. Locuitorii din Beirut sunt convinşi că desemnarea noului preşedinte va aduce linişte.

Alegerea noului şef de stat a fost amânată de 19 ori. Libanul nu a mai avut preşedinte de la încheierea mandatului fostului şef de stat, Emile Lahoud, în noiembrie anul trecut. Clasa politică de la Beirut s-a pus de acord de mai multe luni asupra alegerii generalului Michel Suleiman ca şef de stat. Desemnarea a fost amânată însă, din cauza divergenţelor pe tema formării viitorului Guvern. Acordul de pace între majoritatea antisiriană şi opoziţie a fost încheiat săptămâna aceasta, la Doha.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close