Antena 3 CNN Externe După Hanna, uraganul Ike mătură Cuba şi Haiti

După Hanna, uraganul Ike mătură Cuba şi Haiti

După Hanna, uraganul Ike mătură Cuba şi Haiti
08 Sep 2008   •   09:30

După ce duminică a făcut 47 de noi victime în Haiti, uraganul Ike s-a abătut, luni dimineaţă, asupra Cubei. Într-un oraş din estul insulei, sute de case au fost distruse de valurile uriaşe provocate de uragan. Havana se află şi ea în calea furtunii. Autorităţile cubaneze au evacuat peste 800 de mii de persoane, iar Fidel Castro a declarat că întreaga naţiune este "pe picior de război".

Deşi uraganul Ike nu a lovit direct Haiti, bilanţul său este, până acum, cel mai grav în această ţară, devastată deja de trei furtuni majore în ultimele săptămâni. Numai într-un singur sat din apropierea capitalei, potopul dezlănţuit de uragan a făcut 47 de victime, între care 13 copii. Guvernul a făcut din nou apel la solidaritatea naţiunii şi mai ales la ajutorul comunităţii internaţionale. Numărul sinistraţilor din Haiti este estimat la 500.000.

Câteva mici insule din Caraibe au simţit din plin furia uraganului Ike. Pe insula Grand Turk, 80 la sută din case sunt avariate şi câteva sute au rămas fără acoperişuri. La fel s-a întâmplat în sudul arhipelagului Bahamas, unde arborii şi stâlpii reţelelor electrice au fost smulşi din rădăcini. Deocamdată nu se ştie dacă s-au înregistrat victime.

În drum spre Cuba, Ike şi-a mai pierdut din forţă şi a devenit uragan de categoria a treia. Uraganul rămâne totuşi foarte periculos, cu rafale de vânt care pot atinge 195 kilometri pe oră, şi ameninţă, practic, întreaga Cubă.

În centrul şi estul insulei, ploile torenţiale şi inundaţiile au început încă de duminică. La Havana a fost decretată "alerta ciclonică", iar localnicii au început să-şi facă rezerve de apă, hrană şi combustibil. Mai la est, 10.000 de turişti străini au fost evacuaţi din staţiunea maritimă Varadero.



Antena 3

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close