Economia Statelor Unite se află, oficial, în recesiune

15 Oct 2008   •   08:35
Economia Statelor Unite se află, oficial, în recesiune

Anunţul a fost făcut de preşedinta unei bănci din cadrul Rezervei Federale. În trimestrul trei, Produsul Intern Brut a avut o "creştere zero" iar în ultimul trimestru se anticipează o scădere. Chiar înaintea acestei veşti negative, bursa de la New York a încheiat şedinţa de marţi în scădere, după creşterea fără precedent de luni, declanşată de planul de salvare a sectorului financiar. Tendinţa de scădere s-a menţinut, miercuri, şi la bursele asiatice.
Administraţia americană a dezvăluit detaliile planului de salvare. Guvernul federal va prelua acţiuni în valoare totală de 250 miliarde de dolari la cele mai mari bănci americane. Măsura este diametral opusă politicii tradiţionale a partidului republican, care se pronunţă pentru un rol cât mai redus al statului în economie.
Preşedintele Bush a subliniat că măsurile de urgenţă sunt doar temporare şi nu vor afecta libera concurenţă. ?Va fi foarte clar că rolul guvernului va fi limitat şi temporar. Şi va fi foarte clar că aceste măsuri nu sunt destinate să îngrădească piaţa liberă, ci, dimpotrivă, s-o protejeze?, a declarat George W. Bush.
Analiştii consideră că intervenţia administraţiei era necesară pentru soluţionarea crizei financiare, dar redresarea economiei se va mai lăsa multă vreme aşteptată. Potrivit datelor publicate marţi, deficitul bugetar al Statelor Unite s-a triplat faţă de anul precedent.
Veşti proaste vin şi din Europa. În Germania, experţii consideră că ţara este "în pragul recesiunii" iar creşterea economică nu va depăşi, anul viitor, 0,2 la sută. Liderii europeni se feresc şi ei de optimism exagerat. José Manuel Barroso şi Nicolas Sarkozy se vor întâlni, sâmbătă, cu preşedintele Bush, care ar putea accepta ideea franceză de refacere de la zero a întregului sistem financiar internaţional.
Antena 3

x close