Antena 3 CNN Externe Efectul neașteptat al sosirii lui Evgheni Prigojin în Belarus. Volodimir Zelenski a dat ordinul

Efectul neașteptat al sosirii lui Evgheni Prigojin în Belarus. Volodimir Zelenski a dat ordinul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dat ordine specifice comandanților armatei, după ce liderul grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a sosit în Belarus, unde, aparent, își stabilește o nouă bază.

Efectul neașteptat al sosirii lui Evgheni Prigojin în Belarus. Volodimir Zelenski a dat ordinul
Sursa foto: hepta / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2023   •   17:48

Concret, Zelenski a cerut armatei să consolideze sectorul militar de nord, unde Ucraina se învecinează cu Belarus.

Șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi şi comandantul sectorului militar de nord, Serghei Naev, au primit misiunea de a aplica o serie de măsuri pentru a consolida această direcție, a scris președintele ucrainean pe Telegram.

Zelenski precizează că a avut o întâlnire cu responsabilii guvernamentali şi militari, în cadrul căreia a primit un raport cu privire la situația din Belarus.

Liderul de la Kiev nu a făcut nicio referire la Evgheni Prigojin în anunțul său de pe Telegram, notează presa internațională.

Citește și: "FSB a primit misiunea de a-l asasina pe Evgheni Prigonin. Nu se va întâmpla imediat", susține șeful spionajului militar ucrainean

La începutul invaziei din 24 februarie 2022, Belarus și-a pus teritoriul la dispoziția forțelor ruse care au avansat în nordul Ucrainei. Între timp, forțele ruse au fost respinse în zona respectivă și s-au retras pentru a se concentra, în schimb, pe estul şi sudul țării invadate.

Evgheni Prigojin, liderul grupării paramilitare Wagner, s-a retras în Belarus după rebeliunea pe care a lansat-o la sfârșitul săptămânii trecute pentru a înlătura conducerea militară de la Moscova, pe care acuzat-o de incompetență și corupție.

În urma unui acord mediat de președintele belarus Aleksandr Lukaşenko, Prigojin a oprit marșul pe care-l pornise cu luptătorii săi către capitala rusă.

Acordul stabilește că șeful Wagner poate veni în Belarus împreună cu mercenarii care doresc să-l urmeze. 

Lukaşenko a declarat că nu va construi baze pentru gruparea Wagner, dar a oferit membrilor acesteia acces într-o bază militară dezafectată care s-ar afla lângă orașul Asipovici, la circa 90 de kilometri de capitala Minsk.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close