Antena 3 CNN Externe El Baradei: Al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România

El Baradei: Al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România

El Baradei: Al-Qaida ar putea obţine materiale radioactive din România
07 Ian 2008   •   16:59
Traficul de materiale radioactive din România, Ucraina, Kazahstan şi Uzbekistan reprezintă o serioasă ameninţare la adresa securităţii întregii lumi. Avertizarea vine din partea directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Mohammed El Baradei, care lansează informaţia potrivit căreia al-Qaida pregăteşte un atac nuclear sau radioactiv. Atentatul se va baza, cel mai probabil, pe materialele radioactive traficate în ţările foste sovietice şi din Europa de Est, spune el. "Există probabilitatea mai mare ca teroriştii să pună mâna pe resurse radioactive, pe care le-ar putea exploda în zone locuite sau chiar într-un oraş-capitală, provocând mii de morţi".

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace vorbeşte într-un interviu acordat unui cotidian arab şi despre implicaţiile unui atac terorist asupra unei capitale ca Londra sau Cairo. ?Ar fi un coşmar mult mai mare decât atentatele de la 11 septembrie 2001?, afirmă ElBaradei, recomandând ?supravegherea tuturor armelor şi depozitelor nucleare din lume?.

Speculaţii alimentate de paza slabă a fostelor centre de cercetare de la Măgurele şi Piteşti
România se află pe harta traficului internaţional de material nuclear pentru că două foste centre de cercetare, cel de la Măgurele şi cel de la Piteşti, nu sunt îndeajuns de bine păzite. Deşeurile nucleare de la institutul de cercetare de la Măgurele au fost însă deja transportate în Rusia.

Reacţia SRI-ului şi a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare
Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii spun că nu deţin niciun fel de indicii privind posibilitatea ca elemente din reţeaua Al-Qaida sau conexiuni ale acesteia să fie interesate de achiziţii de material nuclear din România. SRI precizează că nu a primit nici notificări din partea unor instituţii partenere care să susţină temerile exprimate de El Baradei. Şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare contestă orice posibilitate de trafic ilicit cu materiale nucleare şi radioactive pe teritoriul României.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close