Antena 3 CNN Externe Emmanuel Macron propune înscrierea dreptului la avort în constituție: "Drepturile femeilor sunt întotdeauna o cucerire fragilă”

Emmanuel Macron propune înscrierea dreptului la avort în constituție: "Drepturile femeilor sunt întotdeauna o cucerire fragilă”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că sprijină includerea dreptului la avort în constituție, o mișcare despre care a spus că va transmite un semnal de solidaritate femeilor din întreaga lume.

Emmanuel Macron propune înscrierea dreptului la avort în constituție: "Drepturile femeilor sunt întotdeauna o cucerire fragilă”
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Jacques Witt
de Ştefan Petrică    |    08 Mar 2023   •   22:19

Macron a făcut anunțul de Ziua Internațională a Femeii în cadrul unei ceremonii de omagiere a avocatei și feministei franceze, născută în Tunisia, Gisele Halimi, care a murit în 2020, la vârsta de 93 de ani. A fost o apărătoare fermă a dreptului la avort.

"Sper că puterea acestui mesaj ne ajută să ne schimbăm constituția și să consfințim în ea libertatea femeilor de a solicita un avort, astfel încât nimic să nu poată împiedica sau dezlega ceea ce va fi ireversibil. Drepturile femeilor sunt întotdeauna o cucerire fragilă”, a spus Macron.

"Acest lucru va trimite un mesaj universal de solidaritate tuturor femeilor care văd astăzi această libertate zdrobită”, a mai spus președintele francez.

Mișcarea vine după ce Curtea Supremă a SUA a anulat în iunie anul trecut hotărârea Roe v. Wade din 1973, care recunoștea dreptul constituțional al femeilor la avort.

Citeşte şi: Grevă generală în Franța: sindicaliștii așteaptă două milioane de oameni în stradă

Macron a spus că un proiect de lege va fi înaintat parlamentului pentru a schimba constituția în lunile următoare, potrivit France 24.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron drept avort
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close