Antena 3 CNN Externe "Este înspăimântător să vezi aşa ceva ieşind din apă". Ce au aflat experţii despre insula care a apărut în urma cutremurului în Pakistan

"Este înspăimântător să vezi aşa ceva ieşind din apă". Ce au aflat experţii despre insula care a apărut în urma cutremurului în Pakistan

"Este înspăimântător să vezi aşa ceva ieşind din apă". Ce au aflat experţii despre insula care a apărut în urma cutremurului în Pakistan
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Sep 2013   •   17:25
Seismologii au declarat că insula care a apărut în Marea Arabiei în urma cutremurului puternic din Pakistan nu este o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre ce se va dezintegra cu timpul, relatează AFP.

După cutremur, locuitorii din Gwadar au văzut apărând la câteva sute de metri în largul coastei o proeminenţă de circa 20 de metri înălţime, 40 de metri lăţime şi aproximativ 100 de metri lungime.

"Nu este ceva mic, este o chestie imensă care a ieşit din apă", afirmă Muhammad Rustam, un locuitor din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7, produs marţi în provincia Balucistan.

"Este într-adevăr foarte straniu şi puţin înspăimântător să vezi subit aşa ceva ieşind din apă", mărturiseşte Rustam.

Pescarii, intrigaţi, s-au apropiat marţi de această protuberanţă maritimă.



O echipă a Institutului pakistanez de oceanografie s-a deplasat pe această insulă şi a găsit concentraţii mari de metan. "Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări", a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.

În opinia lui Gary Gibson, seismolog la universitatea din Melbourne, în Australia, apariţia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este "foarte curioasă".

"Acest lucru s-a produs deja în trecut în această regiune, dar este un eveniment ieşit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodată vorbindu-se despre aşa ceva", la o astfel de distanţă de epicentru, a explicat el pentru AFP.

Această "insulă" ar fi de fapt un "vulcan noroios", o protuberanţă formată din sedimente aduse la suprafaţă de presiunea gazului metan în timpul seismului, subliniază Gibson.

Prin urmare, insula nu este o structură fixă, ci o grămadă de noroi amestecat cu pietre care se va dezagrega. Din acest motiv, insula nu va primi un nume.

Cercetătorii susţin că apariţia acestei protuberanţe stranii în largul Gwadar se datorează intensei activităţi geologice din această regiune situată la joncţiunea plăcilor tectonice indiană şi arabă.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close