Antena 3 CNN Externe EUObserver: Germania şi Rusia ameninţă relaţiile dintre UE şi Ucraina

EUObserver: Germania şi Rusia ameninţă relaţiile dintre UE şi Ucraina

EUObserver: Germania şi Rusia ameninţă relaţiile dintre UE şi Ucraina
28 Aug 2008   •   20:03

Relaţiile apropiate ale Germaniei cu Rusia reprezintă principalul obstacol în calea semnării unui important Tratat Uniunea Europeană-Ucraina cu ocazia apropiatului summit ce va avea loc în Franţa, susţin diplomaţii de la Kiev, avertizând că nesemnarea documentului respectiv va arăta Moscovei că se poate opune politicii Celor 27 faţă de ţările aparţinând fostului spaţiu sovietic, scrie, joi, EUObserver.

„Există poate două sau trei ţări care se opun ferm şi sunt foarte sceptice”, a declarat, joi, la Bruxelles, ministrul adjunct de Externe de la Kiev Konstantin Yeliseyev, comentând pe marginea reticenţei Celor 27 de a afirma în mod clar în preambulul tratatului că „viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană”.

„În această privinţă, contăm foarte mult pe rolul de lider al Germaniei, care este motorul integrării UE şi un stat foarte puternic, contăm foarte mult pe curajul ei”, a adăugat diplomatul ucrainean, precizând că explicaţiile Bruxellesului - cum ar fi lipsa unui consens formal la nivelul celor 27 de state membre sau sentimentul public de saturaţie faţă de procesul de extindere - „nu sunt sincere”.

„Se opun şi alte ţări, precum Belgia. Dar Berlinul este cheia”, declara un alt oficial de la Kiev, cu doar 12 zile înaintea summitului ce va avea loc la Evian, în Franţa. „Ne spun că reprezentanţii cancelariei discută cu ministerul de externe şi aşa mai departe, însă indiferent ce ar spune, adevărata problemă este Rusia”.

Germania şi Rusia au relaţii istorice apropiate, fostul cancelar Gerhard Schroeder contribuie în prezent la construcţia unei noi conducte de gaze Germania-Rusia, iar actualul cancelar, Angela Merkel, se opune aplicării de către UE a unor sancţiuni diplomatice împotriva Rusiei, în pofida invaziei ruse din Georgia.

Pentru Ucraina esenţa constă în declaraţia cu privire la extinderea UE. Kievul consideră că, dacă această declaraţie va conţine afirmaţia agreată de Germania - conform căreia noul tratat „nu va aduce prejudicii relaţiilor viitoare” - atunci ea va elimina practic orice demers al Ucrainei către aderarea la Uniune pentru următorii 10-15 ani, când noul tratat ar trebui să expire.

În acelaşi timp, Ucraina exercită presiuni asupra statelor membre ale NATO să-i acorde Planul de Acţiune pentru Aderare (Membership Action Plan - MAP) în luna decembrie, în contextul în care aceeaşi Germanie se află în fruntea taberei ţărilor Alianţei care se opun unui asemenea demers.

Konstantin Yeliseyev a avertizat că lipsa unui angajament politic ferm din partea Occidentului faţă de Ucraina va fi privit de Moscova ca o undă verde dată extinderii influenţei ruseşti către estul Euopei.

„Dacă summitul (UE-Ucraina) nu este încununat de succes ... el va încuraja Rusia să influenţeze politica şi strategia Uniunii Europene”, a afirmat el, estimând că, „dacă statele membre ale NATO nu adoptă această decizie, vor arăta Rusiei că, folosind forţa, poate să influenţeze procesul de extindere şi să câştige o anumită influenţă asupra fostelor ţări sovietice”.

Diplomatul de la Kiev a subliniat că ţara sa consideră UE ca un apărător al stabilităţii economice şi politice, în timp ce NATO asigură securitatea fizică. „Considerăm că NATO ne este tată, iar UE, mamă. Din partea tatălui vine în principal protecţia fizică, securitatea şi protecţia. În ceea ce priveşte mama, este vorba despre protecţie economică”, a arătat adjunctul ministrului ucrainean de externe.

Konstantin Yeliseyev a explicat că războiul dintre Rusia şi Georgia a generat în Ucraina temeri în privinţa securităţii, din cauza situaţiei din Crimeea, unde 60% dintre locuitori sunt etnici ruşi şi unde se află flota militară a Moscovei, care a fost folosită împotriva Georgia, transformând Ucraina într-o a „treia parte a acestui conflict”.

Agerpres

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close