Antena 3 CNN Externe Eveniment istoric. Siria şi Libanul au stabilit pentru prima dată relaţii diplomatice

Eveniment istoric. Siria şi Libanul au stabilit pentru prima dată relaţii diplomatice

Eveniment istoric. Siria şi Libanul au stabilit pentru prima dată relaţii diplomatice
14 Aug 2008   •   15:10

Eveniment istoric în Orientul Mijlociu. Siria şi Libanul au stabilit, pentru prima dată, relaţii diplomatice şi au hotărât să facă schimb de ambasadori. Decizia, anunţată în timpul vizitei preşedintelui libanez la Damasc, a fost umbrită de unul din cele mai grave atentate din ultimii ani, din Liban. Cel puţin 18 oameni, între care un copil, au fost ucişi de o explozie în oraşul Tripoli.

Atentatul s-a produs cu câteva ore înaintea plecării preşedintelui libanez în Siria. Bomba, plasată într-o valiză, a explodat la trecerea unui autocar folosit, în general, de soldaţi. Printre victime se numără nouă militari, dar şi un copil de opt ani. Peste 40 de oameni au fost răniţi. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat. Premierul libanez a promis că teroriştii vor fi prinşi şi pedepsiţi.

Preşedintele parlamentului libanez consideră că atentatul avea scopul să împiedice ameliorarea relaţiilor cu Siria. Şeful statului libanez, Michel Sleimane, efectuează prima vizită la acest nivel la Damasc, de la retragerea trupelor siriene din Liban, în 2005. Pe agenda discuţiilor se află delimitarea frontierei comune, soarta libanezilor deţinuţi în Siria şi acţiunile grupărilor palestiniene pro-siriene cu baza în Liban.

Conducerea de la Damasc a menţinut, timp de câteva decenii, trupe în Liban şi a exercitat o puternică influenţă la Beirut, dar acum susţine că nu mai intervine în politica internă a ţării vecine.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close