Antena 3 CNN Externe Experți: Fostul președinte polonez Lech Walesa a făcut poliție politică

Experți: Fostul președinte polonez Lech Walesa a făcut poliție politică

Experți: Fostul președinte polonez Lech Walesa a făcut poliție politică
Sursa foto: Foto: Wikipedia
29 Ian 2017   •   14:50

Un aviz al unor experţi judiciari polonezi ar confirma legăturile între şeful istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, şi poliţia politică (SB) din perioada comunistă, a relatat în acest sfârşit de săptămână agenţia poloneză PAP, care a citat surse apropiate Institutului Memoriei Naţionale (IPN), transmite duminică AFP. 

În trecut, astfel de acuzaţii au fost formulate în mai multe rânduri, dar Lech Walesa le-a dezminţit mereu cu fermitate. Fostul preşedinte polonez, în vârstă de 73 de ani, a făcut-o din nou sâmbătă, calificând acuzaţiile drept "minciuni" într-o declaraţie făcută PAP. 

Bănuielile în privinţa fostului lider sindical au reapărut în urmă cu un an după confiscarea de către cercetători ai IPN a dosarului personal al unui agent cu numele de cod Bolek. Acest dosar conţine îndeosebi un angajament scris, semnat de Lech Walesa, precum şi facturi pentru sumele de bani care ar fi fost vărsate de SB pentru "serviciile" sale. 

IPN este un organism a cărui principală misiune este să ancheteze crimele împotriva naţiunii poloneze. 

La vremea respectivă, documentele confiscate de la domiciliul fostului ministru de interne din perioada comunistă, Czeslaw Kiszczak, i-au fost arătate lui Walesa, dar acesta negase pentru a mia oară că ar fi colaborat cu SB. 

Avizul Institutului de expertize judiciare din Cracovia, care conţine o mie de pagini şi cuprinde îndeosebi examene grafologice, stabileşte autenticitatea marii majorităţi a documentelor. În acelaşi timp, surse citate de PAP nu fac precizări cu privire la conţinutul acestor documente şi nici nu menţionează pe ce perioadă de timp s-a întins presupusa colaborare a lui Walesa cu poliţia secretă. Primăvara trecută, mass media scriau că documentele cuprindeau anii 1970-1976, cu mult înainte ca Walesa să se afle în fruntea sindicatului Solidaritatea, înfiinţat în 1980. 

Rezultatele expertizei judiciare urmează să fie făcute publice marţi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: politie politica
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close