O
anchetă a fost demarată în Germania, privind posibile
exporturi de carne stricată către România şi Rusia. Conform
ediţiei electronice a ziarului Die Zeit, informaţia provine de la
angajaţii români ai unei fabrici de prelucrare a cărnii din
Lohne. Aceştia au afirmat că se procesează capete de porc în
stare de degradare, iar carnea stricată era amestecată cu cea
proaspătă.
Procuratura germană anchetează
acuzaţiile formulate de angajaţii români încă din luna
martie a anului trecut, când fabrica a folosit aproximativ
patru tone de carne de porc aflate într-o stare avansată de
degradare, pentru producţia de cârnaţi. Produsele au fost
vândute în Germania, România şi Rusia.
"Carnea
era foarte stricată: trebuia să tai capetele de porc, dar mi s-a
făcut rău şi am vărsat", a declarat unul dintre muncitorii
de la fabrica Brägeler Fleischzerlegung.
Conform Die Zeit,
carnea stricată era amestecată cu carne de calitate şi era
prelucrată numai în zilele de la sfârşitul săptămânii,
pentru a evita controalele veterinare.
Cercetările efectuate de
poliţie la sfârşitul săptămânii trecute nu au dus la
descoperirea de carne stricată, însă ancheta continuă, iar Frauke Wilken, purtător de cuvânt al procuraturii din
Oldenburg, a declarat că investigaţiile sunt abia la început.
Wilken a menţionat că dovezile prezentate de români sunt
considerate credibile.
Josef Hartke, patronul abatorului cercetat, a mai fost
condamnat pentru comercializare de reziduuri animale, improprii
consumului uman. În 2004 şi 2005 Josef Hartke a cumpărat şi comercializat 130 de tone de
carne catalogată drept "reziduuri animale".
Carnea provenea din zona
gâtului, acolo unde se înjunghie animalul, iar conform normelor
sanitare germane, această carne nu este destinată consumului uman,
pentru că este adesea infectată cu bacterii. Ea poate fi prelucrată cel
mult în mâncarea pentru pisici.
Antena3.ro