Antena 3 CNN Externe Fără ace la analizele medicale. Testul de salivă ar putea înlocui testul de sânge

Fără ace la analizele medicale. Testul de salivă ar putea înlocui testul de sânge

Fără ace la analizele medicale. Testul de salivă ar putea înlocui testul de sânge
23 Apr 2008   •   12:10

Acul cu care ne este recoltat sânge pentru efectuarea analizelor medicale provoacă coşmaruri multora dintre noi. El ar putea deveni însă, în curând, istorie. Într-un studiu al Institutului Naţional pentru Cercetări Dentare şi Craniofaciale din Maryland, Statele Unite, citat de jurnaliştii de la Gândul, se arată că o gamă largă de analize vor putea fi efectuate printr-un simplu test al salivei.

Specialiştii au evidenţiat faptul că proteinele conţinute de salivă pot indica prezenţa unui număr foarte mare de boli, inclusiv diverse forme de cancer, diabet sau boli de inimă. În compoziţia salivară au fost identificate chiar proteine cu un rol în apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson.

Conform studiului, glandele salivare pot fi considerate adevărate ?fabrici de medicamente?. Proteinele eliberate în salivă au un rol important în vindecarea rănilor la nivel bucal şi gastro-intestinal, amplifică vocea, asigură eficienţa papilelor gustative, identifică prezenţa substanţelor periculoase şi ucide bacteriile şi viruşii. Până la efectuarea analizelor pe baza testelor de salivă specialiştii vor mai avea de finalizat însă câţiva paşi în faza de cercetare.

Acest tip de analize va avea ca efect şi reducerea semnificativă a costurilor necesare pentru realizarea hărţii genetice a fiecărui individ, procedură care în prezent se ridică la suma de 170.000 de lire sterline. Harta genetică informează asupra riscurilor de declanşare a unor maladii genetice, fiecare individ putând astfel să beneficieze de tratamente preventive.

Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close