Antena 3 CNN Externe Fâşia Gaza se confuntă cu o criză umanitară fără precedent

Fâşia Gaza se confuntă cu o criză umanitară fără precedent

Fâşia Gaza se confuntă cu o criză umanitară fără precedent
06 Mar 2008   •   11:47

Fâşia Gaza trece prin cele mai grele momente din ultimii 40 de ani. Energia electrică este întreruptă zilnic timp de 12 ore, sistemul de canalizare este pe punctul de a ceda, iar rata sărăciei se află la cel mai înalt nivel din anul 1967, conform organizaţiilor umanitare din Marea Britanie. Opt organizaţii britanice care luptă pentru respectarea drepturilor omului susţin că Gaza se confruntă cu o criză umanitară fără precedent în cei 40 de ani de când Israelul a capturat teritoriul.

80 la sută din locuitorii Gazei depind în prezent de alimentele primite prin intermediul ajutoarelor umanitare iar rata şomajului se apropie de 40 la sută. Apa şi sistemul de canalizare al regiunii se află în pragul unui dezastru, mai mult de 40 de milioane de litri de deşeuri menajere fiind deversate zilnic în Marea Mediterană.

Situaţia s-a înrăutăţit de când Israelul a impus noi restricţii în privinţa liberei circulaţii a bunurilor si a persoanelor, ca răspuns la preluarea teritoriului de către Hamas şi a atacurilor cu rachete asupra Israelului, conform unui nou raport al organizaţiilor umanitare britanice, citate de Sky News. Conform acestor organzaţii politica blocadei este inacceptabilă, ilegală şi nu aduce siguranţă nici israelienilor şi nici palestinienilor.

Organismele cer guvernului britanic să condamne public aceste acţiuni şi fac presiuni pentru punerea la punct a unei noi strategii în zonă. "Recentele escaladări ale violenţei, prin atacurile cu rachete şi incursiunile militare, vor face ca viaţa din Gaza să fie şi mai grea", a declarat Geoffrey Dennis, directorul Care International UK.

"Va fi imposibil să oprim dezastrul din Gaza şi speranţele de pace se vor nărui, dacă nu se pune capăt blocadei", a spus Geoffrey Dennis. Raportul organizaţiilor britanice a fost făcut public după încheierea celor cinci zile de atacuri israeliene asupra fâşiei Gaza, în urma cărora au murit mai mult de 125 de palestinieni.

"Un lucru ar trebui să fie clar: dacă nu au loc atacuri cu rachete asupra Israelului, nu va exista nici un atac israelian asupra Gaza. Nu ne trezim dimineaţa gândindu-ne cum să mai atacăm Gaza", a declarat Ehud Olmert, prim-ministrul Israelului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close