Antena 3 CNN Externe Femeile obţin mai multe locuri de muncă decât în trecut

Femeile obţin mai multe locuri de muncă decât în trecut

Femeile obţin mai multe locuri de muncă decât în trecut
08 Mar 2008   •   08:55

Femeile obţin mai multe slujbe decât în trecut, dar acestea sunt mai puţin productive, mai prost plătite şi mai instabile decât cele ocupate de bărbaţi. Aceasta este concluzia unui raport al organizaţiei mondiale a muncii, lansat cu ocazia zilei internaţionale a femeii. Numărul locurilor de muncă ocupate de femei a crescut cu aproape 200 de milioane în ultimul deceniu, dar, în acest timp, şi cifra femeilor şomere a crescut cu aproape zece milioane.

Rata şomajului în rândul femeilor la nivel internaţional este de 6,4%, comparativ cu 5,7% în ceea ce-i priveşte pe bărbaţi. În ultimii zece ani, agricultura este sectorul care a oferit cele mai multe locuri de muncă pentru femei. În 2007, 36,1% dintre femeile din forţa de muncă ocupau un post în sectorul agricol, faţă de 34% dintre bărbaţi. Potrivit raportului, accesul la educaţie este şi în prezent departe de un nivel rezonabil, cu toate că din ce în ce mai multe femei au acces la studii.

Raportul arată că o piaţă a muncii care oferă posturi decente şi productive pentru femei este crucială pentru a stabili egalitatea între bărbaţi şi femei. Autorii studiului mai observă că cea mai mare creştere economică în lume, în ultimul deceniu, vine din Asia de Est, unde rata şomajului pentru femei este cea mai mică, precum şi numărul persoanelor fără locuri de muncă.

Directorul Biroului pentru Egalitatea Sexelor, Evy Messell, este sâmbătă gazda unei dezbateri despre femei de succes în domeniul financiar şi cel al comerţului şi despre importanţa investiţiilor în dezvoltarea profesională a femeilor.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close