Antena 3 CNN Externe Fiul lui Bhutto, în vârstă de 19 ani, noul lider al opoziţiei pakistaneze

Fiul lui Bhutto, în vârstă de 19 ani, noul lider al opoziţiei pakistaneze

Fiul lui Bhutto, în vârstă de 19 ani, noul lider al opoziţiei pakistaneze
31 Dec 2007   •   10:00

Fiul de 19 ani al lui Benazir Bhutto, şefa opoziţiei din Pakistan, a fost ales, simbolic, liderul partidului condus de mama sa. Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a dost asasinată acum patru zile. Partidul îşi respectă astfel tradiţia, deoarece şi Benazir Bhutto i-a urmat la conducere tatălui ei, executat de un regim militar. Liderul real al formaţiunii va fi, deocamdată, tatăl tânărului moştenitor, care nu are nicio experienţă în politică.

Bilawal Zardari Bhutto a devenit, oficial, preşedintele partidului dar a precizat că îşi va continua studiile începute la Oxford, lăsându-i conducerea efectivă tatălui său, Asif Zardari. "După cum ştim, liderii partidului devin adesea martiri şi nu ştim cât de mult va putea el să îndeplinească funcţia. Cât voi fi la universitate, el va deţine controlul. După ce voi reveni, voi prelua eu controlul", a declarat Bilawal.

Văduvul lui Bhutto, Asif Zardari, este privit cu suspiciune de mulţi pakistanezi. El a fost ministru într-un guvern al soţiei sale, dar apoi a fost arestat timp de opt ani sub acuzaţii de corupţie care i-au adus porecla de "Domnul zece la sută". Cu toate acestea, Zardari a intrat imediat în rolul de lider şi a anunţat o decizie politică importantă: participarea formaţiunii la alegerile de la 8 ianuarie.

Şeful celuilalt mare partid de opoziţie, Nawaz Şarif, a revenit şi el asupra deciziei de a boicota alegerile. Comisia Electorală ar putea, totuşi, să hotărască astăzi amânarea scrutinului, din cauza tensiunii create de asasinarea doamnei Bhutto.

Situaţia a început să revină la normal duminică în marile oraşe. Manifestaţiile au continuat, dar incidentele au fost izolate.

Unii analişti se tem totuşi că violenţele s-ar putea relua luni, după trecerea perioadei de doliu decretate de guvern.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close