Antena 3 CNN Externe ”Fiul meu, Osama”. Mama lui Osama bin Laden rupe tăcerea după 17 ani

”Fiul meu, Osama”. Mama lui Osama bin Laden rupe tăcerea după 17 ani

”Fiul meu, Osama”. Mama lui Osama bin Laden rupe tăcerea după 17 ani
06 Aug 2018   •   11:58

Într-un interviu acordat exclusiv pentru The Guardian, mama lui Osama bin Laden, Alia Ghanem și cei doi frați vitregi ai săi, rup tăcerea după 17 ani de la atacul terorist 9/11 care a schimbat o lume întreagă.  

Fiecare membru din familia Bin Laden are povestea proprie despre omul care a crescut nivelul terorismului mondial dar Ghanem ia rolul principal în interviu descriind-ul pe fiul ei ca un bărbat care este încă pentru ea un fiu iubit care și-a pierdut cumva drumul. "Viața mea a fost foarte dificilă pentru că era atât de departe de mine", spune ea, vorbind cu încredere. "Era un copil foarte bun și m-a iubit atât de mult". 

Familia s-a adunat pentru interviu într-un colț al conacului pe care îl împart acum în Jeddah, oraș în Arabia Saudită, care a servit drept casă pentru clanul Bin Laden de generații. Ei rămân una dintre cele mai bogate familii ale regatului: imperiul lor de construcții a clădit o mare parte din Arabia Saudită modernă și este adânc implicat în unitatea țării. 

De ani de zile, Ghanem a refuzat să vorbească despre Osama, precum a făcut și familia sa mai îndepărtată. Acum, datorită regimului mai deschis adus de noul prinț, familia a acceptat să vorbească despre Osama. După câteva zile de negocieri și permisiune și partea autoritățiilor saudite, familia Bin Laden a acceptat interviul.

Stând între frații lui Osama, Ghanem își amintește de primul ei născut că fiind un băiat timid, capabil academic. El a devenit o figură puternică și ambițioasă imediat după vârsta de 20 de ani spune ea, în timp ce studia economia la Universitatea King Abdulaziz din Jeddah, unde a fost și radicalizat. "Oamenii din universitate l-au schimbat. El a devenit un om diferit”. Unul dintre oamenii pe care l-a întâlnit  acolo era Abdullah Azzam, membru al Frătiei Musulmane, care mai târziu a fost exilat din Arabia Saudită și a devenit consilier spiritual al lui Osama. "A fost un copil foarte bun pană când s-a întâlnit cu niște oameni care i-au spălat creierul la începutul studenției. O poți numi un cult. Au luat bani pentru cauza lor. Îi spuneam mereu să stea departe de ei și el nu mi-a admis niciodată ce face, pentru că m-a iubit atât de mult ".

"Toți cei care l-au întâlnit în primele zile îl respectau", spune Hassan, fratele său, preluând povestea. "La început, eram foarte mândri de el. Chiar și guvernul saudit îl trata într-un mod foarte nobil și respectuos. Apoi, a venit Osama mujahidstul.” 

Mama lui Osama încearcă să întoarcă conversația și să vorbească despre zilele timpurii, mai normale, ale fiului sau, declarând: "Era foarte cinstit. Foarte bun la școală. Îi plăcea cu adevărat să studieze. El și-a cheltuit toți banii în Afganistan sub pretextul afacerilor familiale.” Întrebată dacă a bănuit vreodată că fiul ei va deveni unul dintre cei mai mari teroriști ai lumii, femeia a răspuns:  "Nu mi-a trecut niciodată prin minte. Am fost extrem de supărați. Nu vroiam să se întâmple așa ceva. De ce ar aruncă totul așa?” 

Familia lui Osama a declarat că l-au văzut pentru ultima oară în 1999.  

Când mama băiețiilor a părăsit încăperea pentru o clipă, frații lui Osama au declarat: "Au trecut 17 ani (de la 9/11) și ea rămane în negare cu privire la Osama", spune Ahmad, cel de-al doilea frate. "Îl iubea atât de mult și refuza să-l invinuiască. În schimb, îi acuză pe cei din jurul lui. Știe numai partea băiatului bun, partea pe care am văzut-o cu toții. Nu a cunoscut niciodată partea jihadistă.” 

"Am fost șocat, uimit", spune fratele acum despre întâmplările din New York. "A fost un sentiment foarte ciudat. Știm de la început că a fost Osama, în primele 48 de ore. De la cei mai tineri la cei mai în vârstă, ne-am simțit foarte rușinați de el. Știam că toți dintre noi a urmau să se confrunte cu consecințe oribile. Familia noastră din străinătate s-a întors în Arabia Saudită."

Reintrând în conversație, mama lui Osama a adăugat: „Vorbesc cu haremul lui în majoritatea săptămâniilor. Locuiesc aproape.”

 

Sursă: The Guardian  
  

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close