Antena 3 CNN Externe Flacăra olimpică a sosit în Indonezia. Manifestaţie protibetană, dispersată la Jakarta

Flacăra olimpică a sosit în Indonezia. Manifestaţie protibetană, dispersată la Jakarta

Flacăra olimpică a sosit în Indonezia. Manifestaţie protibetană, dispersată la Jakarta
22 Apr 2008   •   10:03

Flacăra olimpică a sosit luni noapte în capitala Indoneziei, unde deja s-au înregistrat primele incidente. Forţele de ordine au dispersat o manifestaţie a protibetanilor, care vroiau să boicoteze ceremonia care va avea loc marţi. Două mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea evenimentului. Traseul torţei în Jakarta a fost restrâns doar la stadionul naţional din oraş, de teama repetării incidentelor.

Doar cinci mii de persoane au fost invitate la ceremonie. Jakarta este cea de-a cincea etapă a traseului asiatic al flăcării olimpice, după Islamabad, New Delhi, Bangkok şi Kuala Lumpur.

Poliţia indoneziană a dispersat marţi un grup restrâns de manifestanţi protibetani la Jakarta, cu câteva ore înainte de trecerea flăcării olimpice prin capitală. Nouă manifestanţi, printre care şi un cetăţean olandez, au fost reţinuţi de poliţişti în civil, potrivit martorilor.

Înainte de a fi reţinuţi de poliţie, protestatarii reuniţi în faţa stadionului naţional Bung Karno, au scandat: "Fără drepturile omului, fără Jocuri Olimpice" şi "Un popor unit va fi invincibil". Opt manifestanţi au fost eliberaţi imediat, în timp ce olandezul a fost dus la comisariatul central al poliţiei din Jakarta, potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Legal Aid.

Traseul torţei olimpice a fost până acum unul foarte dificil din cauza numeroaselor manifestaţii pro-tibetane. Astfel, la Paris, flacăra a fost stinsă pentru prima oară în istoria acestei tradiţii, de către oficialităţile oraşului, în timpul protestelor de stradă ale protibetanilor.

Manifestanţii din Piaţa Trocadero au afişat un banner cu lungimea de 15 metri, pe care se putea citi mesajul "Pentru un Tibet liber". Flacăra a fost reaprinsă şi pusă la adăpost de jandarmi într-un autobuz. Şi la Londra au fost înregistrate incidente similare.

Doi manifestanţi înarmaţi cu două extinctoare pe care scriseseră ?extinctoare de propagandă? l-au atacat pe sportivul care preda ştafeta unui coleg. Protestatarii au încercat să stingă flacăra, au reuşit să deschidă un extinctor şi au produs panică în rândurile mulţimii, dar au fost imediat arestaţi -  

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close