Antena 3 CNN Externe Flacăra olimpică, pentru prima oară în Coreea de Nord

Flacăra olimpică, pentru prima oară în Coreea de Nord

Flacăra olimpică, pentru prima oară în Coreea de Nord
28 Apr 2008   •   19:48

Traseul plin de evenimente al torţei olimpice a urmat luni un nou curs, ajungând în Corea de Nord, lucru fără precedent în istoria de până acum a Jocurilor Olimpice. Mii de oameni s-au aliniat pe străzi fluturând steaguri nord-coreene şi chineze. Scenele de pe străzile Phenianului au contrastat puternic faţă de ceea ce s-a întâmplat în Londra şi în Paris, unde protestatarii au boicotat evenimentul.

Mulţimea adunată în capitala Coreei de Nord s-a manifestat paşnic pe parcursul întregului traseu al torţei, unii dintre nord-coreeni având chiar bannere pe care se putea citi mesajul: "Coreea de Nord şi China ? prietenie". Coreea de Nord nu tolerează protestele publice şi a oferit Chinei sprijinul său în problema Tibetului.

Duminică, torţa olimpică şi-a început călătoria pe teritoriul peninsulei coreene, ajungând iniţial în Seoul, capitala Coreei de Sud, unde a fost întâmpinată cu proteste. Astfel, flacăra olimpică a fost oprită de mai multe ori pe parcursul traseului său fiind aruncate pietre asupra ei de către demonstranţi furioşi din pricina felului în care îi tratează China pe emigranţii nord-coreeni.

La eveniment au participat şi mii de activişti pro-Beijing, generându-se astfel o ciocnire violentă între cele două grupuri. A fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru stoparea conflictului.

În Coreea de Nord, torţa a trecut pe lângă monumentul fondatorului regimului comunist Kim Il-sung şi al fiului său, actualul lider, Kim Jong-il.

Antena3.ro

×
Parteneri
Este Ziua mondială a râsului | Beneficiile terapiei prin râs, pentru sănătate
x close