Antena 3 CNN Externe Forţele pro-europene au câştigat alegerile legislative din Serbia

Forţele pro-europene au câştigat alegerile legislative din Serbia

Forţele pro-europene au câştigat alegerile legislative din Serbia
12 Mai 2008   •   09:09

Muzică de fanfară şi artificii la Belgrad, după ce forţele pro europene, conduse de preşedintele Boris Tadici, au revendicat victoria în alegerile legislative, desfăşurate duminică în Serbia. Partidul Democrat a obţinut 29% dintre voturi, cu 10 procente mai mult decât principalii rivali, ultranaţionaliştii din Partidul Radical. Cu toate acestea, nu este clar cine va forma guvernul, pentru că democraţii mai au nevoie de 23 de deputaţi, pentru a atinge majoritatea în Parlament.

La puţin timp de la închiderea urnelor exit-poll-urile anunţau că Partidul Democrat al preşedintelui Boris Tadici a obţinut victoria în alegerile legislative. Liderii Partidului Democrat s-au grăbit să deschidă sticla de şampanie. „Dacă printre partidele care au pierdut aceste alegeri există ideea de a forma o coaliţie care să ne ducă înapoi în anii '90, cred că ar fi un lucru împotriva voinţei oamenilor care au votat. Şi această soluţie este scoasă din discuţie. Acesta este mesajul meu clar”, a spus Boris Tadic.

Chiar dacă democraţii au obţinut victoria, ultranaţionaliştii din Partidul Radical mai au încă şanse să formeze guvernul. „Trebuie să le spun cetăţenilor Serbiei că sărbătoresc pe bună dreptate în această seară, pentru că partidul lor a obşţinut cele mai multe voturi, dar Borid Tadici nu are dreptul să spună ca va forma şi guvernul. Îl vor putea forma când vor avea 126 de delegaţi care să voteze în favoarea acestui guvern”, a declarat radicalul Tomislav Nikolic.

Partidul Democrat are în acest moment doar 103 deputaţi şi trebuie să formeze o coaliţie fie cu socialiştii, fie cu partidul fostului premier, Voisalv Koştuniţa. Pe aceiaşi posibili aliaţi contează însă şi ultranaţionaliştii. Cu toate că situaţia este încă neclară la Belgrad, preşedinţia slovenă a Uniunii Europene a salutat victoria democraţilor.

Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close