Antena 3 CNN Externe Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la închisoare

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la închisoare

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat privind finanțarea ilegală a campaniei electorale. Procurorii au propus o pedeapsă de 1 an de închisoare, dintre care 6 luni cu suspendare.

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la închisoare
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    30 Sep 2021   •   12:41

Judecătorii au dat verdictul în procesul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, proces deschis pentru cheltuieli excesive în campania electorală din 2012.

La începutul acestui an, Sarkozy a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pentru corupție și trafic de influență. 

Astfel, a devenit primul șef de stat din Franța condamnat la închisoare, din 1945.

Judecătorul a declarat, însă, că Sarkozy nu ar trebui să execute pedeapsa în închisoare, ci ar putea să o execute acasă, purtând o brățară specială, scrie CNN

Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, care a negat toate acuzațiile, nu s-a aflat în instanță în momentul în care judecătorii au citit sentința. 

Acesta a fost acuzat că a cheltuit aproximativ 22,5 milioane de euro - aproape de două ori suma legală maximă - pentru campania sa de realegere din 2012, când a pierdut în fața socialistului Francois Hollande.

Judecătorii l-au acuzat, totodată, că a ignorat două informări de la contabilii săi care îl avertizau despre problema banilor.

Procurorii au susținut că Sarkozy este „singura persoană responsabilă pentru finanțarea campaniei sale” și că a ales să depășească limita organizând mai multe mitinguri de dimensiuni extrem de mari.

Fostul președinte va rămâne în libertate până la apel, scrie euronews.com

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close