Antena 3 CNN Externe Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a fost asasinat

Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a fost asasinat

<font color=red>Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto a fost asasinat</font>
27 Dec 2007   •   14:33

Benazir Bhutto, fostul premier pakistanez, a fost ucis în timpul unui miting politic. Bhutto a fost împuşcată mortal în gât şi în piept. Liderul opoziţiei pakistaneze tocmai îşi încheiase discursul în faţa susţinătorilor, la Rawalpindi lângă Islamabad, când un bărbat a detonat o bombă în mijlocul mulţimii. În haosul creat de atentatul sinucigaş, Benazir Bhutto a fost împuşcată mortal, în timp ce gărzile de corp încercau să o scoată din mulţime.

Soţul fostului premier pakistanez a declarat pentru un post local de televiziune că aceasta a decedat la spital în urma rănilor grave. În atacul sinucigaş şi-au mai pierdut viaţa cel puţin 16 persoane, iar 40 au fost rănite.

Preşedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului de la Islamabad.

GALERIE FOTO - BENAZIR BHUTTO

IMAGINI DE LA LOCUL ATENTATULUI:


SUA, Rusia şi Franţa condamnă asasinatul
Statele Unite, Rusia şi Franţa au fost printre primele ţări care au condamnat uciderea lui Benazir Bhutto. Adjunctul ministrului rus de Externe avertizează însă că acest eveniment va declanşa un val de terorism. Guvernul de la Elysee califică atacul drept un act odios, iar Statele Unite afirmă că se încearcă subminarea procesului de reconciliere şi dezvoltarea democratică a ţării.

Efectele asasinatului de la Islamabad
Moartea fostului premier pakistanez ar putea genera un val de violenţe fără precedent, cu urmări greu de prevăzut, apreciază analiştii politici. Este sigur însă că moartea lui Benazir Bhutto reprezintă anularea speranţelor democratice ale pakistanezilor. Însărcinatul cu afaceri al României în Pakistan, Bogdan Trifu, spune că simpatizanţii fostului premier Benazir Bhutto se aşteptau la reacţii dure din partea adversarilor şi că acesta a fost avertizată în repetate rânduri asupra riscurilor la care se expune -

Cine a fost Benazir Bhutto
Născută în 1953, în provincia Sindh, Benazir Bhuto a fostă percepută ca o campioană a democraţiei, într-o ţară care a petrecut cea mai mare parte a existenţei ei sub regimuri militare. A fost educată în Statele Unite şi Marea Britanie. La Harvard a studiat politici de guvernare, iar la Oxford a studiat filosofia, ştiinţele politice şi economia.

Bhutto provenea dintr-o familie de politicieni. Tatăl său, fost prim-ministru, a fost executat de un regim militar, iar doi dintre fraţii ei au fost asasinaţi. În 1987 s-a căsătorit cu Asif Ali Zardari cu care a avut trei copii. Un an mai târziu, a devenit premier, la doar 35 de ani. Guvernarea sa a fost zguduită însă de numeroase scandaluri de corupţie.

În 1990 a fost nevoită să demisioneze. După doar trei ani, Bhuto a revenit însă în fruntea guvernului. În 1996 a fost demisă însă, şi tot din cauza acuzaţiilor de corupţie. În 1999, în urma numeroaselor presiuni politice, Benazir Bhutto a fost nevoită să plece în exil. Pentru opt ani, până în octombrie 2007, când s-a întors în Pakistan.

A revenit pe scena politică după ce partidul său s-a înscris în alegerile legislative. A fost însă ţinta mai multor atentate. Imediat după revenirea în ţară, au avut loc două explozii la aeroportul pe care aterizase Bhutto, fără ca ea sa fie ranită. Fostul premier se bucura de un capital considerabil de popularitate şi avea şanse ca, în urma acestor alegeri, să redevină premier.

Antena 3

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close