Antena 3 CNN Externe Fostul rege al Bulgariei, posibil candidat la preşedinţia UE

Fostul rege al Bulgariei, posibil candidat la preşedinţia UE

Fostul rege al Bulgariei, posibil candidat la preşedinţia UE
25 Mar 2008   •   12:09

Simeon Saxe-Coburg-Gotha, fost rege al Bulgariei se află printre posibilii candidaţi pentru preşedinţia Uniunii Europene, conform unor informaţii apărute în presa bulgară. "Candidatura lui va fi cu siguranţă demnă de luat în seamă", a declarat Milen Velchev, fost ministru al Finanţelor, pentru televiziunea BTV. Conform lui Velchev, nominalizarea fostului rege este logică şi binemeritată.

Asta înseamnă însă că Simeon Saxe-Coburg-Gotha va fi nevoit să renunţe la activitatea politică pe care o are în Bulgaria, "ceea ce va constitui o pierdere doar pentru Bulgaria", a precizat Milen Velchev. Simeon a fost şi prim-ministru al Bulgariei între anii 2001-2005 şi este unul dintre şefi de stat, în viaţă, din era de dinainte de al doilea război mondial.

De asemenea, Simeon este singurul fost monarh din istorie care a devenit prim-ministru al ţării sale, fiind ales de poporul bulgar în mod democratic, după 55 de ani de exil impuşi familiei sale de către republica instalată în 1946. Aceasta a fost o premieră pentru Bulgaria, Europa şi chiar pentru întreaga lume.

Ceilalţi candidaţi pentru preşedinţia UE sunt Tony Blair, propus de Gordon Brown sau premierul luxemburghez Jean-Claude Junker, nume susţinut de Nikolas Sarkozy. ?Experienţa lui Junker oferă o cultură, o istorie. De aceea ar putea fi primul preşedinte al Consiliului. Este o idee inteligentă?, a afirmat Sarkozy, la încheierea summitului de la Lisabona încă din toamna lui 2007.

Pe Tony Blair, Sarkozy îl consideră un ?candidat remarcabil pentru orice post de anvergură internaţională?. Lista politicienilor care ar putea candida pentru preşedinţia UE este însă ceva mai lungă. Printre cei care ar putea obţine noul post se numără şi premierul danez Anders Fogh Rasmussen şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close