Antena 3 CNN Externe FOTOREPORTAJ cu măcelul din Fâşia Gaza. MAE anunţă activarea Celulei de criză

FOTOREPORTAJ cu măcelul din Fâşia Gaza. MAE anunţă activarea Celulei de criză

FOTOREPORTAJ cu măcelul din Fâşia Gaza. MAE anunţă activarea Celulei de criză
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    O.P.    |    N.B.    |    S.T.    |    16 Noi 2012   •   13:19

Aviaţia israeliană a atacat din nou, vineri dimineaţă, în Fâşia Gaza, lovind chiar oraşul Gaza, informează Ministerul de Interne al Hamas, potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu acuzase anterior mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, că nu respectă armistiţiul provizoriu anunţat de Israel în timpul vizitei şefului Guvernului egiptean.
______________________________________________________

Update 22.00- O grupare islamistă egipteană care are legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida a revendicat lansarea a cinci rachete din Peninsula Sinai spre Israel, informează site-ul Ynetnews.com. Mesajul de revendicare a fost trimis ziarului egiptean Al-Shoruk.

Conform ziarului Haaretz, rachetele au ajuns în localitatea israeliană Eshkol, fără a provoca victime.

Update 21.30- - Un lider al aripii militare a mişcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâşia Gaza.

Update 21.15- Patru palestinieni au fost ucişi, vineri seara, într-un nou raid aerian israelian în Fâşia Gaza, anunţă surse medicale palestiniene. Bilanţul operaţiunii israeliene "Pilon al Apărării" a ajuns la 28 de morţi în Fâşia Gaza.

În Israel, trei civili au fost ucişi într-un atac cu rachetă lansat din Fâşia Gaza.

Update 21.05- Israelul a blocat, vineri seara, toate căile de acces rutier spre Fâşia Gaza, anunţând că zona este una "militarizată închisă", măsuri care sugerează declanşarea unei ofensive terestre

Update 21.00- Armata israeliană a atacat 613 obiective "teroriste" de la începutul operaţiunilor în Fâşia Gaza, care ar putea dura aproximativ şapte săptămâni, informează site-ul Ynetnews.com.

Update 20.40- Secretarul Guvernului Israelului a iniţiat consultări cu principalii miniştri pentru a obţine aprobarea acestora în vederea mobilizării a 75.000 de rezervişti care să participe la operaţiunile din Fâşia Gaza.

Update 19.20- MAE anunţă activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza, aceasta urmând să gestioneze "adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei".

Update 17.45 - O explozie provocată de căderea unei rachete s-a produs vineri seară la periferia oraşului Ierusalim, primul incident de acest fel de la începerea raidurilor israeliene în Fâşia Gaza.
   
Sirenele au început să sune vineri seară la Ierusalim, unde s-a auzit o explozie provocată de o rachetă lansată din Fâşia Gaza. Racheta a căzut în colonia israeliană Gush Etzion, situată la periferia sud-vestică a oraşului Ierusalim.

Update 16.45 - Ministerul Afacerilor Externe şi-a comunicat îngrijorarea privind escaladarea violenţelor din Israel şi Fâşia Gaza şi exprimă compasiune pentru victimele ambelor părţi, menţionând că ministrul Titus Corlăţean a avut o convorbire cu omologul israelian, iar oficiali ai Ministerului au discutat cu reprezentanţi palestinieni la Bucureşti.

Update 15.35 - UE se declară preocupată de violenţa din Israel şi Fâşia Gaza. Deşi Uniunea Europeană consideră că Israelul are "dreptul să-şi protejeze populaţia", îi cere în acelaşi timp să răspundă "proporţionat" atacurilor grupărilor armate palestiniene din Fâşia Gaza.

Update 14.46 - Turcia se oferă să discute cu Israelul încetarea focului în Fâşia Gaza, a anunţat vineri vicepremierul turc, Bulent Arinc.

Update 14.29
- Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat, vineri, Cairo să "îşi utilizeze influenţa asupra Hamas", pentru a calma violenţele.

Update 14.01 - Preşedintele francez Francois Hollande s-a declarat vineri "foarte preocupat de ceea ce se petrece în zona Fâşiei Gaza", referindu-se la tiruri de rachete asupra Israelului şi la riposta care ar putea antrena o escaladare.

"Am efectuat ieri (joi - n.r.), împreună cu ministrul (francez) de Externe, toate iniţiativele în vederea unei evitări a acestei escaladări a violenţei. Este responsabilitatea Franţei, pentru că ea se poate adresa şi unora şi celorlalţi", a precizat Hollande, potrivit AFP.

Update 13.53 - O nouă rachetă lansată din Fâşia Gaza a căzut în mare, vineri, în largul oraşului israelian Tel Aviv, pentru a doua zi consecutiv, au anunţat poliţia şi martori, relatează AFP. "Noi credem că a căzut în largul (coastei, la nivelul oraşului - n.r.) Tel Aviv", a declarat Micky Rosenfeld, un purtător de cuvânt al poliţiei iesraeliene.

Potrivit unui martor, proiectilul a căzut "la aproximativ 200 de metri" de malul mării, în dreptul zonei în care se află Ambasada Statelor Unite.

UPDATE: 13:18
: Potrivit BBC World, de la începutul bombardamentelor de miercuri dintre Israel şi Fâşia Gaza au murit 20 de palestinieni şi 3 israelieni

UPDATE: 13:15
: În timp ce Israelul şi Hamas continuă conflictul mortal din Fâşia Gaza, grupul de hackeri Anonymous s-a alăturat părţii palestiniene şi a lansat un atac digital, împotriva site-urilor guvernamentale israeliene. Hackerii au anunţat că vor sparge paginile web ale Forţelor de Apărare, ale cabinetului Netanyahu şi a altor siteuri care aparţin unor corporaţii financiare şi de securitate din Israel. Atacurile sunt sub forma unor infuzii masive de trafic, ceea ce provoacă blocarea accesului la server, relatează Global Post.



Update 12:26 Israelul a acceptat vineri dimineaţa un armistiţiu condiţionat la cererea Egiptului. Netanyahu "a răspuns favorabil unei cereri egiptene de încetare a focului pe durata vizitei în Gaza, în această dimineaţă, a premierului egiptean, o vizită ce ar trebui să dureze aproximativ trei ore", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt israelian, sub acoperirea anonimatului, înainte de sosirea lui Qandil în Gazaiune pentru cizat că "forţele israeliene vor înceta focul cu condiţia să nu existe tiruri ostile din Gaza înspre Israel în această perioadă".

UPDATE: 10:00 "Au fost 130 de raiduri pe durata nopţii", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Islam Shahwan, menţionând "zeci de atacuri" în zorii zilei, informează AFP.



În urma raidurilor, a fost distrusă o clădire administrativă a Ministerului de Interne, unde se reînnoiau paşapoartele, în cartierul Tel al-Hawa. De asemenea, în timpul ultimelor atacuri israeliene, mai multe terenuri de antrenament folosite de grupările armate palestiniene au fost devastate.

UPDATE 09:30 Până acum, 19 palestinieni au murit în urma raidurilor aeriene israeliene, iar peste 235 de persoane au fost rănite doar în Fâşia Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă ale Hamas, Adham Abu Selmiya.



Armata israeliană susţine că "raidurile continuă" împotriva teritoriului palestinian, adăugând că a desfăşurat 466 de atacuri de la începutul operaţiunii declanşate miercuri după-amiază prin asasinarea liderului militar al Hamas, Ahmad Jaabari.

"Un număr de 11 rachete au fost lansate din Gaza de joi de la miezul nopţii şi 280 de la începutul operaţiunii, dintre care 131 au fost interceptate de (sistemul antirachetă) Iron Dome", a precizat purtătorul de cuvânt al armatei.
 




×
Subiecte în articol: Fasia Gaza atacuri morti Benjamin Netanyahu
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close