Antena 3 CNN Externe Franţa a suspendat cultura unei specii de porumb cu modificări genetice

Franţa a suspendat cultura unei specii de porumb cu modificări genetice

Franţa a suspendat cultura unei specii de porumb cu modificări genetice
13 Ian 2008   •   12:25

Guvernul de la Paris a suspendat cultura unei varietăţi de porumb obţinut în urma unor modificări genetice, singura plantă de acest gen cultivată în Franţa. Decizia a fost salutată de opoziţia socialistă şi mai ales de ecologiştii care militează pentru interzicerea plantelor cu modificări genetice. Unele critici s-au făcut, în schimb, auzite chiar în tabăra actualei puteri de la Paris.

Franţa a activat, la Uniunea Europeană, o „clauză de salvgardare” pentru a suspenda cultura varietăţii de porumb realizate de o firmă americană. Guvernul a urmat recomandarea Înaltei Autorităţi asupra Organismelor Genetic Modificate, potrivit căreia „noi elemente ştiinţifice” ridică semne de întrebare asupra acestei plante. Vestea i-a bucurat pe ecologişti, care susţin că plantele cu modificări genetice prezintă riscuri inacceptabile pentru sănătate şi sunt impuse, cu forţa, de marile concerne agrare americane.

Fermierul militant José Bové şi-a întrerupt, în mod festiv, greva foamei declarată, de opt zile, în centrul Parisului, pentru interzicerea porumbului contestat. În schimb, principalul sindicat agricol francez susţine că decizia guvernului nu a fost bine gândită şi dovedeşte „obscurantism”. Preşedintele Nicolas Sarkozy a mărturisit că interzicerea porumbului modificat genetic a generat nemulţumiri chiar şi în propria sa familie.

În România, mişcarea Greenpeace a cerut guvernului să urmeze exemplul Franţei şi să interzică atât cultivarea cât şi importul porumbului cu modificări genetice.

Antena 3

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close