Antena 3 CNN Externe Franţa. Aproape 20 de persoane rănite din greşeală de gloanţe, la o demonstraţie militară

Franţa. Aproape 20 de persoane rănite din greşeală de gloanţe, la o demonstraţie militară

Franţa. Aproape 20 de persoane rănite din greşeală de gloanţe, la o demonstraţie militară
30 Iun 2008   •   20:48

Un show militar în sud-estul Franţei s-a încheiat într-un mod nefericit pentru 17 persoane, care au fost rănite după ce gloanţe reale au fost folosite în locul celor oarbe. Cinci copii s-au aflat printre persoanele accidentate. Unul dintre ei şi alte trei persoane au fost rănite grav, dar starea lor este acum stabilă, informează BBC. Incidentul a survenit în urma unei demonstraţii publice a tehnicilor de eliberare ale ostaticilor, la o cazarmă din Aude.

Soldatul care tras focurile de armă a fost reţinut, deşi un oficial a spus că probabil a fost vorba despre un accident. Nu este însă clar de ce la demonstraţia de duminică a fost folosită muniţia nepotrivită. „99,9% este vorba despre o greşeală lipsită de intenţie”, a declarat colonetul Benoit Royal, şeful serviciului de informaţii al armatei franceze.

Totuşi, ministrul Apărării, Herve Morin, a declarat: „Nu pot exclude nicio variantă pentru că nu ştim ce poate trece prin capul unui om”. „Un soldat experimentat ar trebui să fie capabil să nu confunde gloanţele oarbe cu cele reale. Soldatul avea un dosar perfect, a participat la diverse operaţiuni şi avea şapte-opt ani de experienţă”, a adăugat Morin.

Conform relatărilor de la faţa locului, scenariul cu ostatici a fost pus în practică de cinci ori în faţa mulţimii de la cazarma Laperrine, lângă Carcassone, când la a şasea „reprezentaţie” gloanţele reale au început să zboare în stânga şi în dreapta, iar privitorii să cadă la pământ. 15 civili s-au aflat printre cei 17 răniţi. Gilles Hulard, medic al serviciului de salvare Carcassone, a declarat: „Starea pacienţilor accidentaţi cel mai serios s-a stabilizat, inclusiv cea a unui copil de trei ani, grav accidentat”.

Într-o declaraţie de presă, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi-a exprimat oroarea faţă de incident şi a declarat că aşteaptă urgent rezultatele oficiale ale investigaţiei. Potrivit unor oficiali, preşedintele francez plănuieşte să şi viziteze victimele, care au fost internate la spitalele din Carcassone şi Toulouse.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close