Antena 3 CNN Externe Franţa interzice fumatul în locurile publice din 2008

Franţa interzice fumatul în locurile publice din 2008

Franţa interzice fumatul în locurile publice din 2008
28 Dec 2007   •   18:05

Franţa va interzice fumatul în locurile publice de la 1 ianuarie 2008, a declarat ministrul francez al Sănătăţii. Decizia survine la 11 luni după ce fumatul a devenit ilegal în birouri, şcoli, spitale, aeroporturi şi gări. Francezii, consideraţi cei mai înrăiţi fumători europeni, nu vor mai avea voie să fumeze în cafenele, baruri, restaurante, hoteluri şi cazinouri. "Interdicţia este pregătită de un an şi populaţia ştie că va intra în vigoare. Nimeni nu poate spune că a fost luat prin surprindere de această măsură", a declarat Roselyne Bachelot, Ministrul Sănătăţii.

Aceeaşi Roselyne Bachelot a specificat că măsura se va aplica treptat, iar poliţia nu se va grăbi să-i amendeze pe cei care încalcă legea în primele zile ale noului an. Proprietarii de cafenele sunt însă foare îngrijoraţi din cauza interzicerii fumatului în localurile lor. Se tem că îşi vor închide afacerile din cauza acestei măsuri. Psihologii avertizează că cei 15 milioane de fumători francezi ar putea suferi un şoc.

În 2004, Irlanda a fost prima ţară care a introdus o lege de acest fel, prin care a interzis fumatul în pub-uri, restaurante şi alte spaţii închise. Italia, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi Portugalia i-au urmat exemplul, adoptând aceleaşi măsuri restrictive în privinţa fumatului. România, Belgia, Cipru, Lituania, Spania, Slovenia şi Olanda au o legislaţie asemănătoare, dar mult mai permisivă pentru fumători.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu la etajul 12 al unui bloc din București, în noaptea de Înviere
x close