Antena 3 CNN Externe Franţa preia preşedinţia Uniunii Europene

Franţa preia preşedinţia Uniunii Europene

Franţa preia preşedinţia Uniunii Europene
30 Iun 2008   •   22:41

Franţa preia oficial, de marţi, preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene. Provocările sunt mari, de la cele economice şi financiare, până la cele sociale sau instituţionale, iar clasa politică de la Paris este optimistă. Mai mult, Guvernul francez a acordat un buget-record pentru cele şase luni de mandat - 190 de milioane de euro. Suma este de 16 ori mai mare decât cea alocată în acelaşi scop de Marea Britanie, în 2005. Potrivit oficialilor de la Paris, bugetul a fost necesar, în urma extinderii Uniunii la 27 de state.

Politicienii de la Paris spun că prioritatea preşedinţiei franceze ar trebui să fie o ?Europă coerentă?. În opinia experţilor şi a jurnaliştilor, acest lucru se poate realiza prin rezolvarea a două mari probleme. Primul se referă la deteriorarea situaţiei economice - inflaţia a devenit o problemă reală, preţul petrolului este foarte ridicat, iar creşterea s-a diminuat.

Cea de-a doua chestiune o reprezintă modul în care Irlanda a ?aruncat în aer? un tratat, schiţat cu grijă chiar de Sarkozy însuşi. Analiştii mai spun că preşedintele francez va avea foarte multe de rezolvat, odată ce şi-a fixat ca obiectiv ghidarea unei Uniuni care încearcă să facă faţă atât provocărilor din afară, cât şi celor interne.

Antena 3

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close