Antena 3 CNN Externe Franţa. Proiect de lege pentru întoarcerea minorilor români ?izolaţi?

Franţa. Proiect de lege pentru întoarcerea minorilor români ?izolaţi?

Franţa. Proiect de lege pentru întoarcerea minorilor români ?izolaţi?
28 Aug 2008   •   12:32

În cursul ultimei şedinţe de guvern, ministrul de externe francez, Bernard Kouchner, a prezentat un proiect de lege pentru protecţia minorilor români care sunt victime sau autori ai unor infracţiuni penale. Potrivit Mediafax, în proiect sunt incluse, pe lângă returnarea în ţara de origine a copiilor izolaţi pe teritoriul Franţei, şi anumite măsuri de combatere a reţelelor de exploatere a minorilor.

Proiectul care face referire la minorii români din Franţa, nu este întâmplător. El vine în urma unui acord semnat între Franţa şi România, pe 1 februarie 2007, care prevede o mai bună protecţie a minorilor români izolaţi pe teritoriul francez şi reintegrarea acestora în sistemul social din România. Majoritatea copiilor aflaţi în acestă situaţie sunt victime sau autori ai unor infracţiuni penale. Proiectul iniţiat de Ministerul francez de Externe mai prevede şi dezvoltarea cooperări dintre Franţa şi România, în lupta împotriva crimei organizate şi a reţelelor de exploatare a minorilor.

Numai în oraşul francez Lyon, se află în prezent între 800 şi 1.000 de romi de origine română si iugoslavă, care locuiesc la periferia oraşului, într-o sărăcie greu de imaginat. Deoarece sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, aceştia au profitat de regimul de liberă circulaţie pe teritoriul Uniunii şi au putut ajunge astfel, pe teritoriul Franţei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close