Antena 3 CNN Externe Fumătorii, alcoolicii şi sedentarii trăiesc cu 14 ani mai puţin

Fumătorii, alcoolicii şi sedentarii trăiesc cu 14 ani mai puţin

Fumătorii, alcoolicii şi sedentarii trăiesc cu 14 ani mai puţin
08 Ian 2008   •   12:34

Un studiu a arătat că, dacă nu consumăm prea mult alcool, mâncăm suficiente fructe şi legume şi nu fumăm, ne putem prelungi viaţa cu până la 14 ani. Cercetările au urmărit 20.000 de oameni pe parcursul unui deceniu. Studiul a fost efectuat de Universitatea Cambridge şi Consiliul de Cercetări Medicale din Norfolk (Marea Britanie), între anii 1993 şi 2006. Participanţii au vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani.

Ei au fost aleşi la întâmplare, fără a se ţine cont de nivelul de trai şi nu au avut, la începutul studiului, cancer sau afecţiuni cardiace. A fost acordat câte un punct pentru cei care nu fumează, consumă între unul şi şapte pahare de vin, consumă fructe şi au o viaţă activă.

Echipa a descoperit că cei care întrunesc toate cele patru puncte au o speranţă de viaţă mărită considerabil. De asemenea, o persoană de 60 de ani, care a întrunit 0 puncte din cele enumerate, are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi un bătrân de 74 de ani care întruneşte cele patru puncte.

?Ştiam că, dacă nu fumăm sau dacă facem exerciţii fizice, suntem mai longevivi, dar aceasta este prima dată când unim într-un studiu aceste măsuri?, a declarat profesorul Kay-Tee Khaw, cel care a condus studiul. ?De asemenea, am descoperit că statutul social şi masa corporală nu au absolut nici o influenţă.

Asta înseamnă că o mare parte a populaţiei ar putea simţi o îmbunătăţire a sănătăţii doar prin operarea unor mici schimbări la felul în care trăiesc?, a mai spus profesorul. Descoperirile privind bolile cardiovasculare au fost cele mai importante, cei care aveau 0 puncte fiind supuşi unui risc de deces de cinci ori mai mare decât cei care aveau patru puncte.

Cei care se ocupă de campaniile de sănătate au salutat studiile. ?Aceasta este o veste bună şi arată că dacă ducem o viaţă sănătoasă, putem să reducem riscul de a muri din cauza bolilor cardiovasculare sau legate de circulaţia sângelui?, a spus Judy O'Sullivan de la ?British Heart Foundation?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close