Regiunea Sibiului este
faimoasă, de foarte multă vreme, pentru producerea brânzei de
oi. La Răşinari, un sat aflat la cinci kilometri depărtare de
Sibiu, a avut loc Festivalul brânzei şi al tuicii, la care a
participat un număr foarte mic de ciobani. Deşi ciobanii prezenţi
la festival invitau vizitatorii să guste din marfa de calitate pe
care o aduseseră, preţurile ridicate îi ţineau la distanţă
pe aceştia.
Potrivit jurnaliştilor
de la ?Gândul?, preţul produselor de la festival era chiar
mai ridicat decât cel din halele de brânză din oraşe.
Un kilogram de telemea de oaie s-a vândut cu 15 lei, un
kilogram de caş cu 30 de lei, iar un kilogram de brânză de
burduf nu costa mai puţin de 40 de lei. Ceea ce a fost şi mai bizar
era că ţăranii veneau să cumpere brânză. Aceştia se
împărţeau în două categorii: localnicii care îşi
vânduseră stânile pentru a pleca la muncă în
străinătate şi cei care îşi mutaseră stânile în
zonele de şes unde pământul este mai ieftin.
Stroilă Constantin, zis
Jianu, din Tălmăcel, unul dintre ciobanii care au rezistat în
zona Sibiului, a explicat câteva dintre motivele pentru care
tot mai mulţi ciobani se lasă de această meserie. Singurele
produse care se mai pot obţine de la oi sunt laptele şi carnea,
deoarece lâna şi pielea nu mai aduc de foarte multă vreme
niciun ban. ?Până şi oile duc dorul lui Ceauşescu.
Înainte, când coboram din munţi, mâncau ce rămânea
după cules. Acum rar mai găsesc boabe de porumb pe câmp,
numai buruieni. Şi s-ar putea ca şi acestora să le ducă dorul.
Cică s-ar interzice transhumanţa, dacă vrei să-ţi plimbi oile,
le urci în tiruri? a spus acesta.
În plus, este
foarte greu pentru ţărani să găsească oameni competenţi care să aibă grijă de
oi şi persoane care să vândă marfa. Din
cauză că din ce în ce mai mulţi ciobani au plecat în
străinătate, salariul celor rămaşi în ţară a crescut la
1500 pe lună, plus masă, sumă greu de suportat pentru un simplu
ţăran din România.
Antena3.ro