Antena 3 CNN Externe Gazprom a redus livrările de gaz către Ucraina

Gazprom a redus livrările de gaz către Ucraina

Gazprom a redus livrările de gaz către Ucraina
03 Mar 2008   •   09:44

Luni a expirat ultimatumul dat Ucrainei de către gigantul energetic rus Gazprom. Prin urmare, livrarea de gaz a fost redusă după ce autorităţile ucrainene nu şi-au plătit datoria. Niciun acord nu a fost anunţat, deocamdată, între cele două părţi. Compania Gazprom a anunţat, vineri, un nou eşec în negocierile cu autorităţile de la Kiev.

Partea rusă a ameninţat cu reducerea livrărilor de gaze cu 25 la sută, dacă Ucraina nu va achita în totalitate factura pentru gazul consumat în 2007. Potrivit oficialilor Gazprom, Ucraina a acumulat circa 1,9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, în schimbul unei sume de aproximativ 600 de milioane de dolari. În plus, nu a fost semnat nici un acord care să determine cadrul cooperării în domeniul gazului pe viitor.

Gazprom a anunţat, la începutul lunii, că Ucraina îi datorează 1,5 miliarde de dolari pentru livrările de gaz. La 12 februarie, preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, şi omologul rus, Vladimir Putin, au ajuns la un acord de principiu, care s-a dovedit insuficient.

Antena 3

×
Parteneri
Cine sunt cei trei români luaţi de viitură în Italia
x close