Antena 3 CNN Externe Gazprom ar putea tăia gazul Ucrainei în câteva ore

Gazprom ar putea tăia gazul Ucrainei în câteva ore

Gazprom ar putea tăia gazul Ucrainei în câteva ore
12 Feb 2008   •   08:21
Guvernul ucrainean mai are doar câteva ore la dispoziţie să achite peste 1 miliard şi jumătate de dolari, datoria catre compania rusă Gazprom. În caz contrar, compania rusă ameninţă că va reduce livrările de gaze către Ucraina. Coincidenţă sau nu, ultimatumul acordat Kievului expiră chiar în ziua în care preşedintele Victor Iuşcenko ajunge la Moscova, într-o vizită oficială.

Ultimatumul companiei ruseşti vine chiar în ziua în care preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco pleacă la Moscova, unde se va întâlni cu Vladimir Putin. Iuşcenco va ajunge la Moscova, în jurul prânzului şi are 6 ore la dispoziţie să rezolve diferendul cu Gazprom.

Indiferent de rezultatul discuţiilor, reprezentanţii companiei au precizat că numai Ucraina va fi afectată, nu şi ţările occidentale.

?Înainte de a discuta noi scheme de livrare, clientul trebuie să-şi plătească datoriile şi să încheie schemele din trecut?, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Reprezentantul Gazprom spune că problema a devenit deja una politică, mai ales că gigantul rus negociază cu Naftogaz de mai multă vreme.

?Am pus deja la punct un plan de acţiune, ceea ce înseamnă că livrările de gaz pentru Ucraina vor fi limitate cu aproximativ 25 la sută?, a anunţat purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Guvernul ucrainean a anunţat că va onora datoria dacă firma Gazprom va renunţa la distribuitorii de gaz intermediari.

Statele Unite urmăresc cu atenţie disputa pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Departamentul american de Stat, abţinându-se de la adoptarea unei poziţii înaintea încheierii negocierilor. "Ştiu că este ceva ce noi urmărim", a declarat Sean McCormack, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat. "Vom vedea cum evoluează situaţia", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt a amintit că Washigntonul a denunţat în trecut "folosirea pârgiilor comerciale pentru atingerea unor obiective politice", o aluzie la precedentele crize ale gazului între Moscova şi Kiev. "Dar pentru moment, mă limitez la atât", a precizat McCormack.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close