Antena 3 CNN Externe Generalii ruşi afirmă că retragerea trupelor ruseşti din Georgia s-a încheiat

Generalii ruşi afirmă că retragerea trupelor ruseşti din Georgia s-a încheiat

Generalii ruşi afirmă că retragerea trupelor ruseşti din Georgia s-a încheiat
23 Aug 2008   •   10:29

Rusia a anunţat vineri seară că a încheiat retragerea trupelor sale din Georgia. Ştirea a fost imediat dezminţită de conducerea de la Tbilisi, deşi soldaţii ruşi s-au retras, într-adevăr, din oraşul Gori, important centru strategic. Franţa şi Statele Unite susţin, de asemenea, că Rusia nu şi-a îndeplinit încă obligaţiile asumate prin acordul de încetare a focului.

Ministrul rus al Apărării a anunţat că retragerea din Georgia s-a încheiat vineri, chiar înainte de termenul prevăzut prin acordul de armistiţiu. Tancurile şi blindatele ruseşti au părăsit, într-adevăr, oraşul natal al lui Stalin, Gori. Poliţia georgiană a preluat controlul oraşului. Înainte de a pleca, ruşii au distrus instalaţiile unei baze militare de la periferie. Localnicii sunt, însă, bucuroşi că au scăpat de ocupaţie, după mai bine de o săptămână.

Trupele ruseşti s-au retras şi din alte regiuni. Potrivit autorităţilor georgiene, şoseaua dintre Tbilisi şi vestul ţării va fi redeschisă sâmbătă, chiar dacă preşedintele Saakaşvili spune că retragerea este abia la început. Rusia a anunţat, de altfel, că va menţine 500 de militari, ca „forţe de pace”, într-o „zonă-tampon” din jurul Osetiei de Sud.

Germania a avertizat că această zonă-tampon nu poate fi decât provizorie, până la instituirea unui mecanism internaţional de menţinere a păcii. Potrivit Casei Albe, preşedinţii american George W. Bush şi cel francez, Nicolas Sarkozy au căzut de acord că Rusia nu a îndeplinit încă prevederile acordului de încetare a focului. Franţa şi Statele Unite au cerut Moscovei să continue retragerea până la îndeplinirea acestor prevederi.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close