Antena 3 CNN Externe George Bush: Iranul este o ameninţare mondială

George Bush: Iranul este o ameninţare mondială

George Bush: Iranul este o ameninţare mondială
09 Ian 2008   •   21:26

Statele Unite nu exclud represaliile militare împotriva Iranului. Preşedintele George W. Bush a avertizat Iranul că va avea de suferit consecinţe grave, dacă mai ameninţă Statele Unite. Liderul de la Casa Albă a făcut declaraţia la Ierusalim, unde se află în prima vizită oficială de când a devenit preşedinte. Bush s-a întâlnit miercuri seară cu premierul israelian Ehud Olmert pentru a discuta problema Iranului, dar şi despre negocierile de pace cu palestinienii.

Preşedintele american a cerut Israelului să dezafecteze coloniile ilegale din Cisiordania, iar pe palestineni i-a avertizat să înceteze atacurile cu rachete din Gaza. La conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul israelian Ehud Olmert a ajuns însă să vorbească tot despre Iran. ?Iranul este o ameninţare pentru pacea mondială. Vor fi consecinţe serioase dacă ei ne atacă navele. Sfatul meu pentru ei este să nu facă aşa ceva?, a avertizat Bush.

Ameninţările liderului de la Casa Albă vin după incidentul de duminică dimineaţă, când cinci vase iraniene au ameninţat că aruncă în aer trei nave americane, în Golful Persic. Pentagonul a avertizat că este pregătit să recurgă la forţă, dacă navele sale de război vor mai fi ameninţate în apele internaţionale.

Dincolo de problemele de politică internaţională, Bush şi Olmert s-au salutat ca doi prieteni. Au făcut chiar schimb de cadouri. Bush a primit un tricou de biciclist, iar Olmert o minge de fotbal. Atmosfera nu a fost însă chiar atât de destinsă în Ierusalim. Israelienii au ieşit în stradă ca să-l acuze pe preşedintele american că îi susţine prea mult pe palestinieni. Pe de altă parte, în Gaza, mii de partizani ai grupării Hamas au ars steagul american şi fotografii ale preşedintelui american.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close