Antena 3 CNN Externe George W. Bush: ?În Irak a revenit speranţa"

George W. Bush: ?În Irak a revenit speranţa"

George W. Bush: ?În Irak a revenit speranţa"
13 Ian 2008   •   10:25

Preşedintele George Bush se va adresa duminică direct poporului iranian, într-un discurs prezentat drept punctul culminant al turneului său diplomatic în zona Golfului. Discursul va fi rostit la Abu Dhabi, oraş pe care doar Golful Persic îl desparte de Iran. Sâmbătă, preşedintele american a avertizat deja Teheranul să-şi înceteze sprijinul pentru miliţiile irakiene ostile. Bush a mai precizat că nu va ceda presiunilor politice pentru retragerea trupelor din Irak.

Preşedintele Bush a fost ovaţionat sâmbătă de soldaţii americani staţionaţi la o bază aeriană din Kuweit, bucuroşi să-i dea mâna şi să se fotografieze cu el. Bush a relevat, cu satisfacţie, reducerea nivelului violenţei din Irak şi a acuzat Iranul că susţine multe din atacurile care mai au loc în acea ţară. „Rolul Iranului în alimentarea violenţei a fost dat la iveală. I-am reţinut pe agenţii iranieni şi aflăm tot mai multe despre sprijinul Iranului pentru grupările extremiste, prin antrenament şi ajutoare letale.”, a declarat Bush.

Opoziţia democrată din Congres a încercat, fără succes, să-i impună lui Bush un calendar de retragere a tuturor trupelor din Irak. 30.000 de soldaţi urmează să revină acasă până în luna iulie, dar Bush a subliniat că retragerea poate fi oricând suspendată la cererea comandantului trupelor din Irak, generalul Petraeus.

Din Kuweit, preşedintele a plecat în Bahrein, un aliat de încredere al Statelor Unite şi o bază importantă a Flotei a Cincea. Bush este, totuşi, cel dintâi preşedinte american care vizitează acest mic regat cu populaţie majoritar şiită, ca şi Iranul. Regele Hamad bin Isa Al-Khalifa l-a întâmpinat cu o spectaculoasă paradă militară. Bush l-a felicitat pe suveran pentru reformele sale democratice: formarea unui parlament ales de popor, în care a intrat chiar şi o femeie. Cei doi şefi de stat au primit, ca omagiu, săbii de ceremonie. Circa 200 de oameni au manifestat împotriva Statelor Unite şi a familiei regale, dar au fost ţinuţi la distanţă de ceremonie.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close