Antena 3 CNN Externe George W. Bush recunoaşte că economia SUA este în scădere

George W. Bush recunoaşte că economia SUA este în scădere

George W. Bush recunoaşte că economia SUA este în scădere
08 Mar 2008   •   09:41

Preşedintele George W. Bush a recunoscut că economia americană „a încetinit”, după publicarea statisticilor care arată ca numărul locurilor de muncă s-a redus două luni la rând. Mai pesimişti decât preşedintele, analiştii economici vorbesc tot mai insistent de o recesiune, iar indicele bursei din New York a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.
Numărul locurilor de muncă din Statele Unite a scăzut, luna trecută, cu 63.000, în timp ce experţii sperau să crească. Efectul este scăderea veniturilor şi deci a consumului, ceea ce poate fi catastrofal pentru economia americană. „Este clar că economia a încetinit”, a declarat preşedintele Bush, care rămâne, totuşi, încrezător în programul său de stimulare a creşterii.

Analiştii sunt de cu totul altă părere: „Pe raportul despre locurile de muncă scrie 'RECESIUNE' cu litere mari”, spunea un economist, în timp ce altul aprecia că „întrebarea nu e dacă vom intra în recesiune, ci cât timp va dura aceasta”. Aceeaşi reacţie au avut-o şi bursele: la New York, indicii au scăzut la cotele din septembrie 2006, iar euro a depăşit în premieră, pentru scurt timp, pragul de 1,54 dolari. Doar preţul petrolului a mai scăzut - deoarece o recesiune ar reduce cererea de carburant - dar s-a menţinut totuşi peste 105 dolari pe baril.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close