Antena 3 CNN Externe Georgia. Partidul preşedintelui, învingător categoric, potrivit unui sondaj

Georgia. Partidul preşedintelui, învingător categoric, potrivit unui sondaj

Georgia. Partidul preşedintelui, învingător categoric, potrivit unui sondaj
22 Mai 2008   •   09:38

Partidul preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, a câştigat alegerile parlamentare, de miercuri, cu peste 63% din voturi, potrivit unui sondaj. Opoziţia contestă atât sondajul, cât şi victoria puterii şi a organizat, chiar în timpul nopţii, un prim marş de protest. Alegerile parlamentare erau un test pentru stadiul democraţiei în Georgia, care doreşte aderarea la NATO şi sprijinul Occidentului în disputa cu Rusia.

Moscova susţine cele două republici separatiste, Abhazia şi Osetia de Nord, iar incidentele armate s-au înmulţit în ultimul timp. Chiar şi miercuri, câteva persoane au fost rănite într-un schimb de focuri, în timp ce mergeau din Abhazia spre Georgia pentru a-şi da votul. Reprezentanţii puterii cred totuşi că alegerile s-au desfăşurat în general paşnic, în afara unor incidente puse pe seama opoziţiei.

Opoziţia susţine, însă, că mai mulţi activişti ai săi au fost bătuţi, iar unul din ei chiar omorât. Opoziţia contestă şi sondajul difuzat după închiderea urnelor, care a atribuit puterii 63% din voturi, iar principalului partid advers - doar 14%. Potrivit aceluiaşi sondaj, în Parlament nu au mai intrat decât alte două formaţiuni mai mici.

Opoziţia afirma că va scoate în stradă 100.000 de oameni, dar la marş nu au luat parte mai mult de 1.000. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate joi dimineaţă, dar agitaţia politică s-ar putea menţine şi în zilele următoare.

Antena 3

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close