Antena 3 CNN Externe Georgia va cere "imediat" aderarea la UE, anunță partidul aflat la guvernare

Georgia va cere "imediat" aderarea la UE, anunță partidul aflat la guvernare

Georgia va cere "imediat" să adere la Uniunea Europeană, a declarat astăzi partidul aflat la putere. Republica întreţine relaţii delicate cu Moscova, anunţul venind la o zi după ce Ucraina a solicitat integrarea în UE pe fondul invaziei ruse

Georgia va cere "imediat" aderarea la UE, anunță partidul aflat la guvernare
Sursa foto: Hepta/ Sputnik / Alexey Vitvitsky
de Mia Lungu    |    02 Mar 2022   •   20:35

Preşedintele Partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a anunţat într-o conferinţă de presă "decizia de a solicita imediat statutul de ţară candidată la intrarea în UE", adăugând că Georgia cere Bruxelles-ului să examineze "urgent" această cerere, potrivit AFP.

Acest anunţ survine la o zi după cererea expresă a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară se confruntă cu o invazie din partea armatei ruse, însoţită de bombardamente devastatoare, de integrare a Ucrainei în UE printr-o procedură specială.

Preşedintele ucrainean a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marţi cu o majoritate zdrobitoare o rezoluţie care condamnă "agresiunea" rusă împotriva Ucrainei şi cere instituţiilor europene "să lucreze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE".

Acest vot a fost văzut pe scară largă în Georgia - ţară care s-a confruntat în 2008 cu o intervenţie a armatei ruse, soldată prin pierderea a două regiuni separatiste - ca o oportunitate pentru propria aspiraţie de a se integra în UE, un obiectiv înscris în Constituţia sa.

Guvernul georgian îşi formulase anul trecut intenţia de a prezenta în 2024 candidatura ţării la intrarea în UE.

Georgia, la fel ca Ucraina, a semnat un acord de asociere cu UE, care nu-i oferă totuşi nicio garanţie de integrare ulterioară.

×
Subiecte în articol: Georgia aderare
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close