Antena 3 CNN Externe Georgienii acuză Rusia că nu dă semne de retragere

Georgienii acuză Rusia că nu dă semne de retragere

Georgienii acuză Rusia că nu dă semne de retragere
18 Aug 2008   •   23:31

Informaţii contradictorii privind mult vehiculata retragere a ruşilor din Georgia. Şeful statului major rus a anunţat că armata sa a început să părăsească teritoriul ocupat, dar georgienii acuză Moscova că înaintează în centrul ţării. Mai multe tancuri ruseşti au forţat un baraj georgian, la 30 de kilometri de Tbilisi, potrivit ministerului georgian de Interne. În plus, Pentagonul acuză Moscova că ar fi instalat în Osetia de Sud rachete balistice care ameninţă capitala georgiană.

Rusia a anunţat oficial, în această după-amiază, retragerea contingentului său militar din Georgia. Numai că pe teren situaţia este cu totul alta. Jurnalişţii străini, prezenţi în diferite puncte ale teritoriului georgian, au remarcat prezenţa soldaţilor ruşi în aproprierea oraşului Gori care păreau că nu aveau intenţia de a se retrage. Localnicii speră ca trupele să plece cât mai repede pentru ca ei să poată reveni în zonele distruse.



Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a cerut insistent retragerea trupelor, încă de la semnarea acordului de pace ruso-georgian. "Vă cer ca forţele ruseşti de ocupaţie să plece imediat din Georgia. După ce acest lucru se va întâmpla, vă cer să vă gândiţi serios cum ne putem îmbunătăţi relaţiile bilaterale. Vă cer să găsiţi soluţii pentru ca relaţiile diplomatice dintre ţările noastre să nu fie definitiv compromise", a declarat Saakaşvili, care a insistat, însă, că acest dialog va avea loc numai în condiţiile retragerii totale a forţelor ruse de pe teritoriul georgian.

Antena 3

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close