Antena 3 CNN Externe Germania. Fermierii au intrat în "greva laptelui"

Germania. Fermierii au intrat în "greva laptelui"

Germania. Fermierii au intrat în "greva laptelui"
28 Mai 2008   •   09:19

Fermierii germani au intrat, marţi, într-o "grevă a laptelui" de cel puţin o săptămână. Membrii celei mai mari asociaţii de profil au încetat livrările către fabricile de procesare a laptelui. Fermierii protestează astfel faţă de preţul de achiziţie pe care-l consideră excesiv de scăzut. Greva era anunţată de mai mult timp, dar crescătorii de vite ar fi dorit, totuşi, să o evite. Negocierile cu reprezentanţii din industria laptelui nu au dat, însă, nici un rezultat.

Preşedintele Federaţiei Producătorilor de Lapte a declarat că, în loc să fie livrat fabricilor, laptele va fi dat, ca hrană, viţeilor, iar ceea ce nu se va consuma va fi aruncat la gunoi.

Fermierii au recurs la acest gest extrem deoarece, în ultimul timp, costurile de producţie au crescut exploziv, mai ales din cauza scumpirii petrolului, iar ei au ajuns să lucreze în pierdere.

În regiunea noastră, primim în medie 34 - 37 de cenţi pe litru, dar ca să o scoatem la capăt ne-ar trebui cel puţin 43 de cenţi pe litru. Reprezentanţii industriei dau vina pe legile pieţei oferta mare de lapte menţine preţul de achiziţie la un nivel scăzut.

În trecut, în asemenea situaţii, Uniunea Europeană oferea subvenţii pentru exportul sau stocarea produselor lactate, dar acum subvenţiile au fost desfiinţate.

Uniunea dezbate în prezent o reformă a Politicii Agricole Comune care va desfiinţa cotele de producţie de lapte impuse ţărilor membre, astfel încât oferta va creşte şi mai mult.

Criza este totuşi paradoxală într-un moment în care preţurile majorităţii alimentelor sunt în creştere în toată lumea.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close