Antena 3 CNN Externe Gheaţa din Oceanul Arctic se va topi în cinci ani

Gheaţa din Oceanul Arctic se va topi în cinci ani

Gheaţa din Oceanul Arctic se va topi în cinci ani
12 Dec 2007   •   19:54

Oamenii de ştiinţă americani au făcut publice unele dintre cele mai dramatice previziuni în ceea ce priveşte dispariţia gheţii din Oceanul Arctic, relatează BBC News. Peste numai cinci ani, în timpul verii, nu va mai exista gheaţă în apele de la Polul Nord indică ultimele studii ale cercetătorilor americani. Previziunile anterioare au subestimat procesul de topire al gheţarilor a declarat profesorul Wieslaw Maslowski la Reuniunea Americană de Geofizică.

Numai în timpul verii acestui an, calota glaciară s-a micşorat cu 4.13 millioane km pătraţi, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat în era modernă. Cu ajutorul unor computere de mare putere cercetătorii "au aruncat o privire" într-un posibil viitor al climei. "Folosim un model regional de înaltă rezoluţie pentru gheaţa din Oceanul Arctic împreună cu date atmosferice reale.

În acest fel, obţinem previziuni climatice foarte apropiate de adevăr", a declarat profesorul Maslowski. "La sfârşit se va topi destul de brusc. Se va întâmpla devreme, chiar dacă este posibil să nu se întâmple în 2013", a declarat profesorul Peter Wadhams de la Universitatea Cambridge.

"Din anul 2030 cred că vom avea un Ocean Arctic fără gheaţă. Cu toate acestea, doctorul Maslowski prevede că fenomenul va avea loc în 2013. Ceea ce a spus rămâne în arhive şi vom vedea ce se va întâmpla", a spus Peter Wadhams. Luni, la Oslo, Al Gore a citat previziunile profesorului Maslowski, în discursul său de acceptare a premiului Nobel pentru Pace.

Antena3.ro

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close