Antena 3 CNN Externe Gordon Brown nu dă o dată sigură pentru retragerea trupelor britanice din Irak

Gordon Brown nu dă o dată sigură pentru retragerea trupelor britanice din Irak

Gordon Brown nu dă o dată sigură pentru retragerea trupelor britanice din Irak
20 Iul 2008   •   11:14

Premierul britanic Gordon Brown a făcut sâmbătă o vizită surpriză în Irak. Brown s-a întâlnit cu omologul său şi cu preşedintele Jalai Talabani la Bagdad, dar a vizitat şi trupele britanice din Basra. El a promovat investiţiile şi a spus că pe viitor va reduce numărul trupelor britanice. În următoarele două zile, premierul britanic va fi prezent în Israel.

Primul ministru britanic a dat primele detalii despre programul viitor al trupelor britanice din Irak: ?Vreau să evaluez evoluţia lucrurilor, să văd ce se întâmplă pe teritoriul Basrei. Sigur că intenţia noastră este să reducem numărul trupelor noastre, dar nu vă voi putea spune o dată fixă deocamdată. Este important ca ceea ce vrem să facem în Basra, să ajutăm poporul irakian şi cu ajutorul poporului irakian, să continue şi să se termine cu bine. Pentru asta vom depune tot efortul în următoarele câteva luni.?

Primul ministru britanic a vizitat soldaţii din Basra, care au controlat oraşul până în decembrie, anul trecut, când a fost preluat de forşele de securitate irakiene. Marea Britanie a trimis 45.000 de soldaţi în 2003, în Irak, odată cu invazia americană care urmărea să îl răstoarne de la putere pe Saddam Hussein.

Acum, au mai rămas 4.000 de militari britanici, care îi instruiesc pe irakieni. Începând de duminică, premierul britanic va avea întâlniri cu liderii de la Ierusalim şi Cisiordania. La începutul lui iunie, şeful executivului de la Londra şi-a anunţat vizita în Israel cu ocazia celei de a 60-a aniversări a statului evreu. Obiectivul principal este negocierea unui acord între Israel şi Autoritatea Palestiniană care să facă posibilă existenţa un stat palestinian.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close