Antena 3 CNN Externe Gordon Brown: Rusia ar putea folosi arma energetică împotriva Europei

Gordon Brown: Rusia ar putea folosi arma energetică împotriva Europei

Gordon Brown: Rusia ar putea folosi arma energetică împotriva Europei
31 Aug 2008   •   11:25

Rusia ar putea să folosească arma energetică împotriva Europei. Avertismentul a fost lansat, chiar de premierul britanic Gordon Brown, în ziarul The Observer. Gordon Brown a avertizat că nu trebuie să i se permită Rusiei să supună Europa unei „strangulări energetice”. În opinia sa, şi NATO ar trebui să ia măsuri şi să reexamineze relaţiile sale cu Moscova după intervenţia rusă din Georgia.

„Fără o acţiune urgentă, noi riscăm să mergem ca somnambulii spre o dependenţă energetică faţă de parteneri mai puţin stabili sau de încredere”, a avertizat Brown. Premierul britanic le-a mai transmis ruşilor că trebuie să se conformeze regulilor dacă vor să se bucure de beneficiile unor organisme ca Grupul celor Opt sau Organizaţia Mondială a Comerţului.

Brown a mai spus că a discutat la telefon cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi că i-a spus să se aştepte la o reacţie fermă la întâlnirea liderilor europeni de luni asupra crizei din Georgia. În cadrul summitul extraordinar care va avea loc la Bruxelles, liderii europeni vor lua poziţie faţă de intervenţia militară a Rusiei în Georgia şi faţă de decizia Moscovei de a recunoaşte Osetia de Sud şi Abhazia ca state independente.

Antena 3

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close