Antena 3 CNN Externe Gravidă moartă pentru că medicii i-au refuzat avortul, în Polonia

Gravidă moartă pentru că medicii i-au refuzat avortul, în Polonia

O tânără de 30 de ani, din Pszczyna (sudul Poloniei), a murit din cauză că noua legislație din țară interzice întreruperea sarcinii. Avortul este permis în țară doar în cazuri de viol sau incest sau dacă viața mamei este pusă în pericol.

Gravidă moartă pentru că medicii i-au refuzat avortul, în Polonia
Sursa foto: Unsplash.com| Luma Pimentel
de Bianca Bostan    |    04 Noi 2021   •   15:26

Activiştii pentu drepturile femeilor şi opoziţia acuză legea adoptată de Curtea Constituțională de la Varșovia care a decis că femeile pot efectua întrerupere de sarcină doar în cazul violului, incestului sau al situațiilor care pun în pericol viața pacientei.

Decizia curții exclude cazurile în care fătul prezintă malformații. În plus, a fost depusă o nouă iniţiativă cetăţenească ce prevede pedepse cuprinse între 25 de ani și închisoare pe viață pentru curmarea vieții unui copil conceput.

Femeia a murit în septembrie, însă cazul a fost expus public abia zilele trecute, când avocatul familiei a spus că decizia medicală de a nu întrerupe sarcina ar fi avut la bază hotărârea curții. Moartea femeii este primul caz legat public de această hotărâre.

Medicii au refuzat să apeleze la singura soluţie care i-ar fi salvat viaţa, avortul, deşi sarcina punea în pericol sănătatea tinerei. Un grup care ajută femeile poloneze să facă avort a declarat într-un comunicat că medicii au așteptat până când fătul a murit.

Ei aşteptau şi priveau până când inima fătului a încetat să mai bată.  

Potrivit avocatului familiei, femeia era însărcinată în 22 de săptămâni când a fost internată în spital pentru ruperea prematură a lichidului amniotic, informează site-ul Politico.eu.

Medicii au confirmat că fătul prezenta malformații congentiale și a murit în timpul tratamentului, ceea ce a făcut ca femeia să intre în șoc septic și să moară, după doar 24 de ore.

Criticii interdicţiei s-au declarat din nou împotriva deciziei curţii poloneze. În urma celor întâmplate, avocatul spune că medicii au acţionat conform protocolului indicat de lege. 

 

 


 

×
Subiecte în articol: Polonia avort
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close