Antena 3 CNN Externe Grecia se opune aderării Macedoniei la NATO

Grecia se opune aderării Macedoniei la NATO

Grecia se opune aderării Macedoniei la NATO
02 Apr 2008   •   23:10

La summitul de la Bucureşti, Albania şi Croaţia vor primi, joi, invitaţia de aderare la NATO. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Macedonia, care nu beneficiază de o susţinere unanimă. Grecia s-a opus aderării Macedoniei, din cauza dezacordului privind numele oficial al acestei ţări, dar, mai nou, şi din cauza unor postere apărute în Macedonia în care primul ministru grec este înfăţişat ca un nazist.

Oficialii de la Atena au fost ofensaţi de mai multe postere apărute în Skopje, în care svastica apărea pe steagul naţional al Greciei, precum şi de o copertă de revistă pe care premierul Kostas Karamanlis era prezentat ca un ofiţer SS. Grecii s-au simţit de asemenea insultaţi şi de imaginile recente cu primul ministru din ţara vecină, care depunea o jerbă lângă un steag pe care era prezentată o hartă a Marii Macedonii, care includea teritorii din nordul Greciei.

Astfel, ministrul grec de externe, Dora Bakoyannis, spune că disputa cu Macedonia nu este legată doar de nume. Ea spune că guvernul de la Skopje priveşte provincia Macedonia din Grecia - locul naşterii lui Alexandru cel Mare ? ca fiind teritoriu ocupat şi că acest punct de vedere se regăseşte în documente naţionale, hărţi şi diverse discursuri.

Atena şi Skopje nu au ajuns până la ora summitului NATO la o înţelegere privind un nou nume pentru Macedonia, iar grecii rămân fermi pe poziţie: fără un acord, nu există invitaţie. Americanii, în schimb, spuneau că o dispută despre cine sunt descendenţii legendarului rege Alexandru cel Mare nu are voie să amâne planurile de expansiune a NATO. Totuşi, un compromis din partea grecilor ar fi fost o sinucidere politică pentru guvernul conservator condus de Kostas Karamanlis, astfel că folosirea dreptului de veto din partea Greciei a fost inevitabilă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close